L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat de l'augment de les infeccions de transmissió sexual i ha avisat que tots els dies es produeixen més d'un milió de noves i evitables malalties sexuals entre persones de 15 a 49 anys. Les ITS més comuns són la clamídia, la gonorrea, la tricomonosi i el sífilis.

"Estem observant una falta de progrés a tot el món", ha dit el director executiu per a la Cobertura Universal de Salut de l'OMS, Peter Salama. En concret, l'OMS ha informat que es van produir 127 milions de nous casos de clamídia el 2016, 87 milions de gonorrea, 6,3 milions de sífilis i 156 milions de tricomonosi. Unes malalties que tenen un important impacte en la salut dels afectats, ja que sinó es tracten poden provocar efectes crònics i greus per a la salut com, per exemple, malalties neurològiques i cardiovasculars, infertilitat, embaràs ectòpic, mort fetal i més risc del VIH.

En aquest sentit, l'organisme de Nacions Unides ha assenyalat que des de les últimes dades publicades per a 2012, no hi ha hagut una disminució substancial en les taxes d'infeccions noves o existents. De mitjana, aproximadament una de cada 25 persones a tot el món té almenys una d'aquestes malalties de transmissió sexual, i algunes d'elles experimenten múltiples infeccions alhora.

Els dermatòlegs també alerten del "vertiginós augment"

Els dermatòlegs han alertat del "vertiginós augment" de les ITS, que des de 2013 s'han incrementat a Europa. En la trobada anual, els dermatòlegs europeus especialistes en aquesta àrea han coincidit en els reptes que han d'afrontar: identificar tractaments alternatius a l'azitromizina i determinar noves estratègies que disminueixin o estabilitzin el contagi. En el primer cas, consideren que l'augment de les ITS i l'abús dels antibiòtics "han donat lloc a cepes multiresistents, especialment, en la infecció gonocócica entre població heterosexual." Una de les recomanacions alternatives a l'antibiòtic tradicional, azitromicina, és tractar amb doxiciclina els casos que mostren especial resistència.

A més, han reivindicat la necessitat "imperant i urgent" de connectar amb els més joves. "Els adolescents no han viscut la pandèmia del VIH els 80 i els 90, creuen que no estan en risc i això els porta a no utilitzar el preservatiu en les relacions sexuals", ha afegit Comunió.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat