La nova variant de la covid podria necessitar una nova vacuna. Així ho ha assegurat Ugur Sahin, el cap de BioNTech, l'empresa afiliada a Pfizer amb seu a Alemanya, en una conferència aquesta setmana. "Crec que en principi necessitarem una vacuna per fer front a aquesta nova variant. La qüestió és com d'urgentment ha d'estar disponible". En aquest sentit, Sahin va opinar que la vacuna actual es pot adaptar a la variant òmicron, però que encara fan falta més investigacions per enllestir-ho. L'executiu en cap també va assegurar que encara que la nova variant pugui contagiar a les persones vacunades, la fórmula encara ens protegeix amb molta eficàcia de patir la malaltia de manera greu.

El pla és el mateix

"No us espanteu, el pla segueix sent el mateix: accelerem el ritme de la tercera dosi". Aquesta ha estat la reacció de BioNTech a la nova variant del coronavirus, l'òmicron, que ja s'està estenent per tot el món. I aquest és precisament el problema amb la nova variant: el ritme de contagi. I és que l'òmicron és sis vegades més contagiosa que la delta i és més propensa a reinfectar aquells que ja han passat la malaltia. Les vacunes que fins ara s'han administrat no semblen ser tan eficients amb aquesta variant, que sembla escapar de la resposta immunitària. Així i tot, els estudis elaborats fins ara conclouen que vacunar-se segueix sent clau per evitar passar el coronavirus amb símptomes greus, ser ingressats, o morir. És per això que, malgrat admetre que la vacuna s'haurà de reformular amb celeritat per adaptar-la a l'òmicron, el científic alemany al capdavant de BioNTech ha constatat de moment la millor opció és administrar dosis de reforç. Segons Sahin, les primeres dosis de la vacuna actualitzada es podrien començar a distribuir d'aquí a cent dies.

Cap sorpresa

Sabem que els virus muten, i això no és cap sorpresa”, va dir. “Estem segurs que les persones que no només han estat vacunades, sinó que també han rebut dosis de reforç tindran protecció suficient”, va assegurar. Per contra, l'executiu en cap de l'empresa competidora, Moderna, no mostra el mateix nivell d'optimisme. Segons Stéphane Bancel, "tots els científics amb els quals he parlat diuen que això no serà bo," va dir a una entrevista amb el Financial Times.  

Per la seva banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, creu que l'òmicron "no tindrà una incidència important". Després dels dos casos de la nova variant detectats a Catalunya el dijous passat, el conseller ha explicat que hi ha altres casos en estudi, però avisa que "són molt puntuals". La variant que preocupa durant la sisena onada és la variant delta, va explicar. En aquest sentit, va anunciar que s'haurà de veure com es comporta aquesta nova variant a Europa, on els nivells de vacunació són alts. "Hi ha indicis que apunten que sí" que és més transmissible, però ha admès que encara no se sap i no tenen evidències clares ni sobre si escapa de la vacuna ni si és més o menys lleu, ja que "a Europa hi ha hagut pocs casos", va explicar. 

 

Foto principal: dosis de la vacuna BioNTech-Pfizer contra el coronavirus / Efe