Des de Papua Nova Guinea, on l'expert en malalties infeccioses i salut global, Oriol Mitjà, està treballant contra el 'pian', una malaltia infecciosa que afecta infants en països pobres, ha declarat al programa FAQS de TV3 que cal reforçar la vacunació abans de Nadal contra la nova variant òmicron. "Hi ha grups de risc que estan amb pautes vacunals molt febles com ara el grup de 60-69 anys que va rebre la vacuna d'Astrazeneca perquè confereix menys protecció i el seu efecte minva abans. Per tant, cal accelerar la vacunació als majors de 60 anys", ha dit.

Segons Mitjà, aquest grup d'edat hauria de rebre la tercera dosi una setmana abans de l'àpat de Nadal. A més, ha afirmat que cal fer el mateix amb totes aquelles persones vacunades amb la monodosi de Jansen i les persones immunodeprimides que malgrat que hagin rebut tres dosis s'han de fer una prova serològica per veure si han desenvolupat suficient immunitat. "A un immunodeprimit li has de posar tantes dosis necessàries per assolir nivells alts de protecció", ha assenyalat. 

Vacunació als infants

Pel que fa al debat sobre si cal vacunar els infants urgentment o no, per al doctor Mitjà no és prioritari. "El més injust que es pot fer és vacunar una persona de poc risc en un país ric i saltar-se una persona vella d’alt risc en un país pobre", ha subratllat. Però, igualment, ha assegurat que cal fer-ho com més aviat millor perquè "els infants són un reservori", és a dir, una font on el virus pot créixer i des d'allà transmetre's a la resta de la població". A més a més, ha afegit que "els infants poden patir algunes complicacions que si bé no són greus, afecten persones que tenen una vida molt llarga al davant". 

Sobre com s'haurà de viure Nadal respecte a mesures restrictives i preventives de la covid-19, Mitjà ha assegurat que “hem de posar mesures preventives, però potser no tan extremes com les de l’any passat perquè no esperem que l'hospitalització sigui tan greu". En aquest sentit, ha explicat que s'ha produït una dissociació entre el nombre casos lleus i el nombre de casos que acaben en hospitalització. Segons ell, actualment, la proporció de casos que acaba amb tractaments hospitalaris és molt més petita. "En aquest context, les precaucions poden alleujar-se una mica". No obstant això, ha recomanat que aquest Nadal hi hagi moderació en les trobades. I ha posat èmfasi en la utilització de tests d'antígens abans d'acudir a àpats de Nadal amb la família. "Sobretot, és molt important que les persones que siguin positives no vagin a l'àpat de Nadal", ha remarcat.

Com avança la vacunació a Catalunya?

Des que va començar la campanya de vacunació de la tercera dosi a Catalunya el passat 17 de setembre, en l'actualitat, el 70,9% de persones de 80 anys o més ja té la tercera dosi injectada. I respecte a la franja d'edat que va dels 70 als 79 anys, un 52,5% té la pauta completa. A partir de la franja d'edat de la setentena d'edat, el percentatge de vacunats amb la tercera dosi baixa dràsticament, fet que queda palès amb el 6,2% de vacunats amb tercera dosi de la franja que comprèn dels 60 als 69 anys. És precisament en aquest marge d'edat on, segons el doctor Mitjà, cal accelerar la vacunació. I és que des del 25 d’octubre que s’administra la dosi de reforç als majors de 70 anys.

Després, ha estat el torn de les persones vacunades amb Janssen i les persones d’entre 65 i 69. Ara també ho poden fer les compreses en la franja d’edat dels 60 i als 64 i els sanitaris. Una dada positiva és que, a causa de l'extensió del passaport covid, se ja se superen les 21.000 dosis administrades en un sol dia.

Quina és la situació de la covid-19?

Amb la ciutadania catalana immersa de ple en el pont de la Puríssima, els contagis per covid-19 segueixen a l'alça a Catalunya. Les dades del 4 de desembre reflecteixen que per tercer dia consecutius, els nous casos superen els 3.000 mentre es manté la pressió hospitalària. Certament, la mobilitat i el contacte social amoïna les autoritats sanitàries, ja que l'amenaça de la nova variant òmicron plana sobre el territori català. De fet, el doctor Mitjà ja ha avisat que "a finals de gener s'espera que la nova variant impacti de ple a Catalunya després d'un període de propagació com són les festivitats nadalenques". 

Així doncs, el 4 de desembre ha suposat que, per tercer dia consecutiu, els contagis s'hagin situat que per sobre dels 3.000, un registre que no es produïa des de principis del mes d'agost. Amb tot, el Departament de Salut ha informat de 3.481 nous casos de covid i ja són 1.053.076 els reportats des que va començar la pandèmia el març del 2020.

 

Imatge principal: Oriol Mitjà en una conferència / Europa Press