Augmenta l'evidència que la variant òmicron de la COVID-19 "escapa a la resposta immunitària originada per les variants prèvies i per les vacunes. Així ho ha advertit el ministeri de Sanitat, tenint en compte les dades sobre els nombrosos casos de la nova variant que s'estan detectant a escala mundial. 

Aquest fet s'explicaria perquè la variant òmicron "és la més divergent genèticament" de les que s'ha detectat durant la pandèmia, la qual cosa "planteja una gran preocupació que pugui estar associada amb una reducció significativa en l'efectivitat de la vacuna i un major risc de reinfeccions". Ho estableix l'informe, signat pel Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), dirigit pel doctor Fernando Simón

Mutacions

Sobre aquest tema, els experts del CCAES detallen que "diversos" dels canvis en la seqüència que codifica la proteïna de l'espícula (porta d'entrada del virus) de la variant òmicron s'han descrit anteriorment i "estan associats amb la fuita immunològica dels anticossos neutralitzadors o altres propietats".

En aquest punt, citen l'exemple d'una variant sintètica descrita prèviament amb 20 mutacions en la proteïna de l'espícula que "es va associar amb una fuita gairebé completa de la neutralització per sèrums convalescents i vacunats". "Com que òmicron porta encara més mutacions en el gen S en comparació amb la variant sintètica, s'espera un efecte molt significatiu sobre la neutralització", alerten els tècnics.

Immunitat sense anticossos 

No obstant això, els tècnics del CCAES aclareixen que "el potencial de fuita immunològica és difícil de determinar". En diversos estudis, s'ha comprovat que les vacunes també augmenten les cèl·lules T dels pacients per a fer front al virus, de manera que es podria comptar amb una mena d'immunitat diferent dels anticossos.

"Les respostes de les cèl·lules T de memòria poden oferir una ruta cap a la immunitat duradora i la protecció contra el desenvolupament de malaltia greu, fins i tot en situacions en les quals l'evolució del virus condueix a mutacions de proteïnes de l'espícula que escapen als anticossos neutralitzadors preexistents", esgrimeixen.

L'informe recull les dades d'una anàlisi de reinfecció a Sud-àfrica que ha analitzat el resultat la vigilància epidemiològica amb 2.796.982 casos amb mostres entre el 4 de març de 2020 i el 27 de novembre de 2021. Encara que es van observar augments en el risc d'infecció primària després de la introducció de les variants Beta i Delta, no es va observar un augment corresponent en el risc de reinfecció.

Menys gravetat

Tanmateix, el document tranquil·litza sobre la gravetat dels casos, perquè al·lega que de tots els casos notificats a Europa amb òmicron "la meitat dels casos van ser asimptomàtics i l'altra meitat va presentar símptomes lleus". A més, no s'han comunicat casos amb malaltia greu, hospitalitzacions o morts.

Malgrat tot, Sanitat ha demanat prudència perquè "en aquests moments encara hi ha pocs casos detectats i a més són molt recents". "Els resultats de gravetat sovint triguen diverses setmanes a observar-se i més temps a ser evidents a escala poblacional, la qual cosa afectaria les taxes d'ocupació hospitalàries.

 

Imatge principal: Vacunació / Europa Press