L'oli d'oliva s'ha fet mundialment famós no només a causa del seu exquisit sabor, sinó també a les propietats nutritives que aporten els seus àcids grassos monoinsaturats, o greixos bons, que ajuden a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars. Ara, un nou estudi ha descobert més beneficis derivats del seu consum. Concretament, efectes neuroprotectors i cognitius que ajuden a prevenir diferents tipus de demència.

Fa temps que es coneixia que aquest aliment millorava l'aprenentatge i el rendiment en les proves de memòria, gràcies als polifenols, uns compostos antioxidants que poden revertir el deteriorament cognitiu a causa d'una malaltia o com a procés de l'envelliment. També, un estudi realitzat en ratolins, va descobrir que l'oli d'oliva verge extra va reduir els primers signes neurològics de la malaltia d'Alzheimer.

Demència

Ara, una nova investigació dona nova llum sobre això. Segons han descobert els experts de la Universitat de Temple a Filadèlfia, Pennsilvània, seguir una dieta rica en oli d'oliva verge extra pot prevenir l'acumulació tòxica de la proteïna tau, que és un signe de desenvolupament de múltiples tipus de demència.

La ingesta d'oli d'oliva verge extra va millorar l'autofagia, és a dir, la capacitat de les cèl·lules cerebrals per eliminar els rebutjos tòxics, i va ajudar a mantenir la integritat de les sinapsis dels rosegadors en els quals es va realitzar l'estudi, que són les connexions entre les neurones. Com a part d'aquest estudi, els investigadors van analitzar l'efecte de l'oli sobre les taupaties, és a dir, les condicions cognitives relacionades amb l'edat en les quals la proteïna tau s'acumula a nivells tòxics al cervell, desencadenant diverses formes de demència.

Els investigadors van utilitzar un model de taupatia de ratolí i van modificar genèticament els seus organismes perquè fossin propensos a acumular quantitats excessives d'aquesta proteïna. En l'Alzheimer i altres formes de demència, com la demència frontotemporal, la proteïna tau s'acumula dins les neurones mentre que a un cervell sa, els nivells normals de la proteïna tau ajuden a estabilitzar els microtúbuls, que són estructures de suport per a les neurones.

En les tauopaties, dins de les neurones s'impedeix que les cèl·lules nervioses rebin nutrients i es comuniquin amb altres neurones. En aquest estudi, els ratolins propensos a les acumulacions de tau van consumir una dieta rica en oli d'oliva verge extra a partir dels 6 mesos. Segons algunes estimacions, això equival a uns 30 anys d'edat humana. Al voltant d'un any després, el que equivaldria a uns 60 anys d'edat humana, els experiments van revelar que els rosegadors propensos a la tauopaties que havien consumit una dieta rica en oli d'oliva verge extra tenien un 60% menys de dipòsits de tau que els rosegadors que no ho havien fet.

Ampolla oli

I no només això, també van obtenir millors resultats en les proves estàndard de memòria de reconeixement d'objectes i laberint i una millor neuroplasticitat. Les anàlisis també van revelar un augment en una proteïna anomenada complexina 1, que també incideix que els cervells realitzin sinapsis saludables (connexions entre neurones). En definitiva, que ha de ser un aliment imprescindible en la nostra dieta.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat