L'oli MCT, o com signifiquen les seves sigles, de triglicèrids de cadena mitjana (MCT), s'ha convertit en un dels més sol·licitats pels esportistes, seguidors de la dieta Keto i aquells que volen perdre uns quilos de més. S'extreu generalment de l'oli de coco, encara que també es troben en altres aliments, com l'oli de palma i els productes lactis. Constitueix un tipus de greix saturat format per triglicèrids que té una longitud d'entre sis i dotze molècules de carboni, a diferència dels de cadena llarga, presents en aliments com l'oli d'oliva, les nous o l'alvocat, que tenen, entre 18 i 24 i són més complicats de metabolitzar pel cos humà i tendeixen a emmagatzemar-se com a greix en l'organisme.

Els MCT, al contrari, són de fàcil absorció. Existeixen quatre tipus diferents, dels quals, l'àcid caprílic i cápric són els més utilitzats. Aquests són els seus beneficis.

CocosL'oli MCT s'extreu principalment del coco

Contribueixen a la pèrdua de pes

S'ha demostrat que l'oli MCT augmenta l'alliberament de dues hormones que poden promoure la sensació de sacietat al cos: el pèptid YY i la leptina. D'aquesta forma, les persones que els solen consumir ingereixen menys quantitat d'aliment al llarg del dia. A més, existeixen estudis que han demostrat que prendre oli MCT podria ajudar a reduir el pes corporal i la circumferència de la cintura. Els MCT també es poden convertir en cetones, que es produeixen a partir de la descomposició dels greixos quan la ingesta de carbohidrats és baixa, per la qual cosa és un aliment molt indicat en les dietes Keto.

És una bona font d'energia

El cos absorbeix els MCT més ràpidament. Viatgen més ràpidament des de l'intestí fins al fetge i no requereixen que la bilis es descompongui com ho fan els greixos de cadena més llarga. Al fetge, els greixos es descomponen per utilitzar-se com a combustible o emmagatzemar-se com a greix corporal. Atès que els MCT penetren fàcilment a les cèl·lules sense descompondre's, poden utilitzar-se com una font immediata d'energia

Beneficis per a diverses patologies

Els MCT podrien ajudar a controlar l'epilèpsia, la malaltia d'Alzheimer i l'autisme. En el primer cas, s'ha demostrat que el seu consum augmenta la producció de cetones, la qual cosa al seu torn redueix la freqüència de les convulsions epilèptiques (per això la primera aplicació de la dieta Keto va ser per tractar l'epilèpsia). A més, aquest tipus d'oli bloqueja un receptor al cervell que causa pèrdua de memòria i millora la cognició a curt termini en persones amb malaltia d'Alzheimer. De fet, s'ha arribat a la conclusió que de 20 a 70 grams de MCT presos diàriament com a suplement millora modestament els símptomes de l'Alzheimer lleu a moderat. Finalment, respecte a l'autisme, s'ha trobat que les persones que segueixen una dieta cetogénica durant 6 mesos milloren el seu comportament en diversos graus. Encara que sempre cal tenir en compte que amb aquest tipus de patologies, abans d'induir qualsevol canvi en l'alimentació s'ha de consultar amb un especialista.

AnciàL'oli MCT pres com a suplement, millora moderamente la cognició en els malalts d'Alzheimer

Combat el sobre creixement bacterià

S'ha demostrat que els MCT tenen efectes antimicrobians i antifúngics i, per exemple, redueixen el creixement de Candida albicans en un 25%, i milloren els seus símptomes com poden ser les aftes i les infeccions de la pell.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat