L’obesitat s’ha convertit enguany en la forma més predominant de malnutrició entre infants en edat escolar i adolescents arreu del món, i supera per primer cop el baix pes, segons un informe d’Unicef. En total, 188 milions de nens i adolescents d’entre 5 i 19 anys, és a dir, un de cada deu, pateixen actualment obesitat, segons l’informe titulat Alimentant el negoci: Com els entorns alimentaris posen en perill el benestar de la infància.
"Es tracta d’un canvi molt rellevant en la manera d’afrontar la malnutrició per part dels governs i la comunitat internacional. Tradicionalment, el focus ha estat la prevenció i el tractament de la desnutrició, però això ja ha canviat", explica a EFE Mauro Brero, assessor sènior de Nutrició a Unicef.
Una evolució molt diferent
Les tendències mostren una evolució molt diferent: des de l’any 2000, la prevalença del baix pes entre menors ha caigut del 13 % al 9,2 %, mentre que l’obesitat ha passat del 3 % al 9,4 %. De fet, actualment, l’obesitat supera el baix pes a totes les regions del món, excepte a l’Àfrica Subsahariana i el sud d’Àsia.
Segons Unicef, la situació és especialment preocupant en regions com Llatinoamèrica i el Carib (39 % d’infants entre 10 i 14 anys amb obesitat), Amèrica del Nord (45 %), Orient Mitjà i Nord d’Àfrica (36 %) i Europa Occidental (28 %).
Espanya, un cas molt destacat
Un cas destacat és Espanya, que tot i presumir de dieta mediterrània, registra un 31 % d’infants i adolescents amb sobrepès i un 10 % amb obesitat. "S’estima que entre un 20 i un 30 % de les calories que ingereixen els nens a Espanya provenen d’ultraprocessats", alerta Brero, que alhora reconeix els esforços del país amb el Pla Estratègic Nacional per a la Reducció de l’Obesitat Infantil (2022-2030).
Brero detalla que, als països d’ingressos alts, la situació ja és crítica i persistent. A Europa Occidental, per exemple, l’obesitat només ha crescut un 1,2 % en dues dècades, mentre que l’increment més fort s’ha registrat en països de renda mitjana i baixa. Al sud d’Àsia, el percentatge d’obesitat infantil s’ha quintuplicat en el mateix període. Aquesta regió inclou països com Bangladesh, Bhutan, Índia, Maldives, Nepal, Pakistan o Sri Lanka.
Llatinoamèrica, un desafiament important
La fotografia tampoc és optimista a Llatinoamèrica i el Carib, on Unicef alerta d’un "desafiament important" en matèria de nutrició a causa, entre altres factors, del consum elevat d’aliments i begudes poc saludables. "El 80 % dels adolescents consumeix regularment productes ensucrats. A Mèxic o al Brasil, els infants obtenen gairebé el 40 % de les calories d’ultraprocessats. Els aliments bàsics, abans cereals integrals, han estat substituïts per patates fregides i refrescos", apunta Brero.
Preocupació pel consum de begudes energètiques
Unicef també mostra inquietud per l’expansió del consum de begudes energètiques i estimulants, plenes de sucres afegits, cafeïna o taurina, entre els més joves. L’organisme considera que les autoritats haurien de regular-ne la publicitat, etiquetar-les amb advertiments clars i evitar que es venguin com a productes vinculats a l’esport. "Cal contribuir a crear un estat d’opinió que percebi aquests productes com el que són: tòxics per a infants i adolescents", conclou Brero.