Durant la pandèmia de la covid-19, han sorgit noves variants del virus capaces de desplaçar-ne d'altres. Aquestes variants neixen arran del procés de mutació fruit de la còpia del genoma viral. Doncs bé, ara, investigadors del Vall d'Hebron han descobert que el virus es beneficia d'un mecanisme per produir o deixar de produir genomes defectius, és a dir, genomes que perden part del material genètic clau per infectar noves cèl·lules.

 L'estudi s'ha publicat a la revista Scientific Reports i ha estat liderat pels grups de Malalties Hepàtiques i de Microbiologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) amb els Serveis de Microbiologia, Bioquímica Clínica i Medicina Preventiva de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

Investigadora / ACN
Una investigadora pipeteja un reactiu en un dels laboratoris del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) / ACN

Les variants de l'inici perdien part del material genètic. Però les variants alfa, beta o delta ja no generen genomes defectius, cosa que fa que siguin variants més infeccioses. "Sembla que els genomes defectius juguen un paper important en l'evolució d'aquest virus", afirma Josep Quer, investigador principal del grup de Malalties Hepàtiques del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).


Sobre l'estudi de les variants del coronavirus i la seva transmissibilitat, Quer afirma que els virus no pensen, sinó que muten i generen variants. També  assenyala que els genomes defectius donaven un avantatge al virus a l'inici de la pandèmia de la covid-19, però que després van canviar les regles del joc, amb les vacunes i les infeccions prèvies.

Un accident en un laboratori xinès va ser el detonant de la pandèmia de la covid, segons els EUA

Després de més de tres anys de la detecció del primer cas de covid-19 a Catalunya, es continua investigant com un virus a la Xina es va poder escampar tan ràpidament arreu del món. Ara, però, un nou informe dels serveis secrets americans assenyala que l'origen de la pandèmia pot ser un accident en un laboratori xinès, tal com ha publicat el diari The Wall Street Journal.

El document es fonamenta en noves dades, però no genera consens. I és que altres departaments de l'administració americana i informes previs al Departament d'Energia no comparteixen la teoria. Fins al moment, algunes agències dels Estats Units contemplen que el virus s'hagi propagat de forma natural. En canvi, altres encara no s'han posicionat al respecte.  

 

Imatge principal: Dues investigadores pipetegen reactius mentre altres comenten un estudi, al Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).