La consellera de Salut del govern basc, Gotzone Sagardui, ha anunciat que a Euskadi es suspendran aquelles activitats o esdeveniments en els quals no es puguin garantir les mesures de prevenció i se sol·licitarà al TSJPV autorització per exigir el Certificat covid-19 en llocs de lleure nocturn o de restauració.

En la roda de premsa posterior al consell de govern, Sagardui ha abordat la situació de la pandèmia i ha avançat algunes de les mesures que establiran a través d'una ordre per provar de contenir l'expansió dels contagis.

Entre elles, destaca la suspensió d'aquelles activitats o esdeveniments en els quals no es puguin garantir mesures de prevenció i el reforç de mesures lligades a evitar aglomeracions i concentració de persones.

consellera salut euskadi Gotzone Sagardui Europa press

La consellera de Salut d'Euskadi, Gotzone Sagardui / Europa Press

Certificat covid

A més, Sagardui ha avançat que sol·licitaran al TSJPV autorització per exigir el Certificat covid-19 en llocs de lleure nocturn o de restauració. Aquest dilluns a la tarda, el lehendakari, Iñigo Urkullu, es va mostrar partidari que el passaport covid i la vacunació obligatòria de determinats treballadors es decideixi de manera "uniforme" a tot Espanya.

Així es va expressar en la roda de premsa posterior a la firma d'un memoràndum d'entesa amb la regió de Flandes, el ministre-president del qual, Jan Jambon, va comparèixer també davant dels mitjans de comunicació. Urkullu va reconèixer sentir-se "preocupat" per l'alça de la pandèmia al País Basc, que ha motivat que la consellera de Salut, Gotozone Sagardui, hagi anunciat aquest dimarts "noves directrius" a les zones amb una incidència més gran.

La covind a Euskadi

La taxa d'incidència de la pandèmia a Euskadi és ja de 196,25, de les més altes de l'Estat. "Encara no tenim, és cert, els nivells de pressió assistencial d'altres onades, però hem d'estar alerta", ha emfatitzat la consellera de Salut en presentar aquest primer pas enrere. En el País Basc hi ha 143 persones ingressades, 27 d'elles crítiques a l'UCI. Ha assegurat que és necessari evitar que s'arribi a 200 persones hospitalitzades.

"No anem bé. La pandèmia puja amb una gran velocitat de creixement", ha subratllat Sagardui, que ha insistit que la situació és "preocupant". "La previsió per als propers dies és que continuem creixent", ha afegit.

El virus de la covid-19 agafa força al territori espanyol, després que aquest cap de setmana es detectessin 9.798 nous casos de persones infectades. Tots els indicadors mostren un augment d'afectació del virus respecte a les setmanes anteriors i la incidència acumulada (IA) arriba als 82,02 punts. Això implica que, encara que ens trobem en risc mitjà, s'ha produït un creixement de 10,52 punts respecte a la setmana passada

 

Foto principal: Un ciutadà ensenya el seu passaport covid / ACN