La presidenta del comitè científic assessor covid, Magda Campins, ha valorat la situació del coronavirus actualment Catalunya. Amb un lleu repunt dels indicadors epidemiològics la doctora Campins ha assegurat que, per ara, no hi ha sobre la taula la possibilitat de recuperar mesures més restrictives com la limitació horària o el tancament d'alguns sectors. En canvi, Campins ha augurat que la següent mesura que es prendrà és l'ampliació de l'ús del certificat covid. 

"El proper pas si calgués, seria ampliar la necessitat de certificat covid més enllà de l'oci nocturn", ha confirmat la doctora. Sectors com la restauració o els gimnasos serien dels primers a incorporar l'ús del certificat, segons ha declarat Campins a TV3. La doctora considera que és l’opció que menys impacte tindria sobre l'activitat econòmica. 

Sobre quan aproximadament s'expandirà l'ús del certificat més enllà de l'oci nocturn, Campins no ha tancat cap data i ha assegurat que estan seguint de prop l'evolució de la pandèmia per saber quan és el millor moment per introduir canvis en les mesures sanitàries. Malgrat tot, ha avançat que les dues pròximes setmanes seran decisives. 

Variant delta plus

Campins ha reconegut que s'està seguint l’evolució de la variant delta plus amb precaució i ha fet una crida a la prudència. "Hem d'estar molt atents i vigilats. Ens preocupa el que està passant al Regne Unit, on, tot i que aquesta variant minoritària, hem de tenir molt present el que va passar als mesos de juny i juliol", ha declarat. 

La doctora ha admès que l'època de l'any que tot just comencem augmenta el risc de contagis, ja que el fa més fred i les activitats es concentren més en espais interiors. Tot i això no ha volgut exposar una imatge pessimista i ha recordat que la situació vacunal a Catalunya és molt millor que al Regne Unit. "Tenim afortunadament unes cobertures vacunals molt bones, més que al Regne Unit", ha dit. 

Com ja va anunciar ahir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la variant delta plus ja ha arribat a Catalunya. Campins ha confirmat que s'han detectat 5 casos, que s'estan monitorant. La doctora ha insistit a dir que encara no es té molta informació segura sobre aquesta variant, que sembla que es va originar al mes de juliol. Se sospita que pot ser més contagiosa, però Campins ha remarcat que encara s'està estudiant la naturalesa de la nova variant. 

Mascaretes i escoles 

La doctora Camins s'ha mostrat favorable a treure l’obligatorietat de les mascaretes als patis de les escoles, ja que assegura que "a l'aire lliure la transmissibilitat és molt baixa". En canvi, a les aules desaconsella que s'abandoni la mascareta, ja que en espais interiors i amb l'arribada del fred  la nova variant el risc és massa alt. 

Campins ha elogiat la gestió de la pandèmia a les aules catalanes, la qual ha qualificat de "modèlica". 

 

Imatge principal: La doctora Magda Campins, presidenta del comitè científic assessor de la covid / ACN