Espanya és un dels tretze països que encara continuaran imposant la mascareta dins l'avió, si aquest és el destí o l'arribada del vol. Aquest dilluns 16 de maig, es dona llum verda a retirar les mascaretes a l'interior dels avions a tota la Unió Europea però continuen havent excepcions en aquells països que els seus governs respectius continuen decretant l'obligatorietat d'ella si és vigent en el transport públic. A tall d'exemple, França surt d'aquesta llista perquè precisament avui l'han retirada de tot arreu.

Tretze països exigeixen la mascareta

Així doncs, a banda d'Espanya, la mascareta també és obligatòria en els següents països: Àustria, Letònia, Xipre, Lituània, Txèquia, Luxemburg, Estònia, Malta, els Països Baixos, Alemanya, Portugal, Grècia i Itàlia. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, la setmana passada, va explicar que l'ús de mascaretes no és obligatori ni a les andanes ni als aeroports, encara que sí en transports públics i en vols. Una diferència que ha generat controvèrsia per marcar dos criteris diferents dins un mateix espai.

D'aquesta manera, aquests tretze països trenquen amb el marcat per la mateixa Agència de Seguretat Aèria de la Unió Europea (EASA) i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), tot i que van assenyalar que una màscara facial encara és una de les recomanacions per evitar la covid. La guia actualitzada té en compte els últims avenços de la pandèmia, “en particular els nivells de vacunació i immunitat adquirida de manera natural, i l’aixecament de les restriccions en un nombre creixent de països europeus”. Segons Patrick Ky, director executiu de l’EASA, "la mesura és un gran pas endavant i s’alinea àmpliament amb les normes de transport públic a tot Europa". En paral·lel, la directora de l’ECDC, Andrea Ammon, assegura que “mentre els riscos persisteixen, hem vist que les intervencions no farmacèutiques i les vacunes han permès que les nostres vides comencin a tornar a la normalitat”.

Què diuen les companyies?

La relaxació de les mesures va més enllà d'Europa. Actualment, molts països han abandonat els requisits de proves covid per als viatgers amb la pauta completa de vacunació i els formularis de localització de passatgers. Tot i això, les companyies aèries individuals encara poden optar per recomanar o exigir l’ús de màscara a bord, segons matisa l'EASA, amb les regles que probablement continuaran variant segons la companyia aèria.

En aquest sentit, moltes companyies ja han donat una resposta. Ryanair va emetre un comunicat dient que estava contenta de veure abolides les regles de les mascaretes; British Airways subratlla que portar una mascareta ara serà una "opció personal"; Easyjet ha donat la benvinguda als nous criteris de la Unió Europea. Òbviament, com que Vueling i Iberia són operadors espanyols, en ells la mascareta continua sent obligatòria.