En setmanes, els científics esperen que la nova variant de coronavirus detectada al Regne Unit –denominada B.1.1.7–, sigui la dominant en bona part dels països occidentals. En principi, no es pensava que pogués provocar un desenvolupament més greu de la malaltia o que disminuís l'eficàcia de les vacunes, però el cert és que la situació cal encara veure.

Divendres passat, el primer ministre britànic Boris Johnson va assegurar que, a més de propagar-se més ràpidament, sembla que hi ha alguna evidència que la nova variant pot estar associada a un grau de mortalitat més gran.

Boris JohnsonEl mateix primer ministre britànic ha advertit sobre la virulència de la soca procedent del seu país

En concret, l'assessor científic principal del govern del Regne Unit, Sir Patrick Vallance, va assegurar que hi havia "molta incertesa entorn d'aquests números", però que "l'evidència preliminar va suggerir que la variant podria ser un 30% més mortal". És a dir, que si abans per cada 1.000 homes de 60 anys infectats s'esperava la mort d'aproximadament 10 d'ells, la xifra en podia augmentar aproximadament 13 en l'actualitat. Tanmateix, altres científics britànics han sortit a la palestra per assegurar que encara no es pot afirmar amb rotunditat aquest fet i que no se sap amb certesa si és així o no.

En el que a propagació es refereix, alguns científics han manifestat que pot ser un 50 per cent més transmissible que el de març, la qual cosa suposa un gran impacte. Significa que, de mitjana, cada persona infectada l'encomana a un 50 per cent més, i després aquestes persones el transmeten a un 50 per cent més, i així successivament. I a causa d'això es passarà a unes xifres de 60 casos nous per cada 100.000 persones a més de 80.

El número R, o taxa de reproducció, és a quantes persones, de mitjana, una persona amb la malaltia transmetrà el coronavirus. Els experts sospiten que el número R per al SARS-CoV-2 és del voltant de 2. Però gràcies a l'ús de màscares, el distanciament físic i la immunitat de la població, aquest número probablement s'ha reduït al voltant d'1,1. Si la variant és un 50 per cent més transmissible, el número R n'augmentaria 1,5.

En xifres, significa el següent: si 1.000 persones estiguessin infectades amb la variant habitual del SARS-CoV-2 amb un número R de 1.1, transmetrien el virus a unes altres 1,100 persones. Després de 10 vegades, 2.593 persones estarien infectades. Si el número R creixés a 1,5 amb la variant detectada al Regne Unit, 10 cicles de transmissió produirien 57.665 casos. Per tant, la variant podria causar un nombre exponencial de morts més altes simplement perquè el recompte de casos augmentarà molt més ràpidament.

En definitiva, que si no s'estableixen mesurades per controlar-la, la variant podria continuar generant un gran augment de casos nous, fins i tot més del que estem veient actualment, la qual cosa conduiria a un creixement en el nombre d'hospitalitzacions i morts, afegint més pressió sobre el sistema de salut. Per tant, no es pot afirmar amb rotunditat que estem davant de l'altiplà o l'inici del declivi de la tercera onada, perquè realment no se sap amb seguretat.

Pacients Covid hospitalLa soca britànica podria provocar un panorama més greu que el previst

El fet és que existeixen factors que podrien canviar aquestes pèssimes prediccions, com són les vacunes, la immunitat de la població o els resultats de les mesures de prevenció de contagis que han estat declarades pels governs autonòmics. Els experts creuen que la clau és vacunar a la quantitat més gran|important de persones el més ràpid possible i no baixar la guàrdia encara amb qüestions essencials com l'ús de màscares, rentat de mans i distanciament físic, perquè són els que continuen funcionant en aquesta variant del virus.