La revista Clinical Cancer Research ha publicat una investigació d'un equip d'experts que ha trobat la primera evidència que una alteració en els factors de transcripció pot provocar que un càncer recurrent sigui encara més mortal. Els factors de transcripció són proteïnes que ajuden a "activar" o "desactivar" certs gens en unir-se amb un ADN proper.

La investigació s'ha centrat en concret en el càncer de pròstata. L'hormona sexual andrògena és un dels principals impulsors d'aquest tipus de tumors, per la qual cosa es fa servir la teràpia hormonal per suprimir-la. Tot i això, fins al 40 per cent dels pacients desenvolupen càncer de pròstata resistent a la castració en uns quants anys. Aquest càncer més agressiu és més difícil de tractar, i els pacients han començat a rebre una teràpia hormonal més nova i més potent, l'enzalutamida, que es va aprovar per primera vegada el 2012 per a aquest càncer de pròstata recurrent.

Doctor

En aquesta investigació, els experts han descobert que l'enzalutamida, a més de bloquejar els receptors d'andrògens, que és per al que se sol utilitzar, augmenta l'alliberament d'aquests dos factors de transcripció, per la qual cosa podria resultar contraproduent. Això podria resoldre la qüestió de per què les cèl·lules neuroendocrines comunes al cervell, però també presents a la glàndula prostàtica, es tornen més nombroses i mortals amb aquesta nova teràpia hormonal.

Els experts esperen ara continuar treballant en aquest sentit, per buscar solucions a un càncer que afecta aproximadament 1 de cada 9 homes. Els tractaments inclouen cirurgia, teràpia hormonal, radioteràpia i immunoteràpia per ajudar el sistema immunitari del pacient a atacar millor la seva malaltia. Els homes grans amb altres problemes de salut greus poden ser vigilats de prop en lloc de rebre tractament, segons la Societat Americana del Càncer.

Dolor

La prevenció del càncer de pròstata és fonamental, però és complicada perquè no existeix una estratègia efectiva comprovada. Se sap que es pot reduir el risc de predir-ho. Existeixen factors de risc que poden ser revertits: fumar, beure, tenir uns quilos de més, prendre certs medicaments, tenir antecedents familiars i fer exercici físic.

Per això, és important anar al metge amb regularitat perquè comprovi tots els paràmetres i prescriure el fàrmac que sigui necessari, a més de seguir una sèrie de consells que valen per a tothom: no fumar i no beure, fonamentalment.