Els implants capil·lars han suposat tota una revolució per a molts homes que han pogut recuperar el seu cabell d'una forma efectiva, però no està a l'abast de tothom. En el que a tractaments farmacològics es refereix, els més usuals en l'actualitat són minoxidil i la finasterida però, la seva efectivitat no és massa alta.

Però la ciència continua fent passos i ara una nova investigació en animals ha identificat un microARN que sembla modular el creixement del cabell. L'estudi ha estat publicat a la revista Science Advances i segons els científics que hi han participat, pot suposar un gran avenç per a tractaments encara més efectius que les opcions actuals.

Trasplantament abans i después

Trasplanti abans i després

Normalment, els estudis que s'han dut a terme en aquest camp generalment s'enfoca en fomentar l'activitat dels fol·licles pilosos, les parts de la pell a les quals creix el cabell, perquè passin d'un estat de repòs a un estat actiu. En lloc de trasplantar fol·licles pilosos, també s'ha intentat estimular les cèl·lules del fol·licle pilós al laboratori, per a continuació introduir aquestes cèl·lules directament a l'àrea del cuir cabellut que està perdent el cabell. Tanmateix, la investigació ha demostrat que perquè això sigui eficaç per estimular el creixement, les cèl·lules del fol·licle pilós requereixen un cultiu en les condicions adequades.

I pel que sembla, aquestes condicions consisteixen en una esfera en tres dimensions. Les cèl·lules del fol·licle pilós necessiten comunicar-se amb altres cèl·lules per canviar el fol·licle pilós d'un estat passiu a un d'actiu. Ho fan millor en un entorn en tres dimensions, en lloc d'un entorn en dues dimensions pla.

En el present estudi, els investigadors van començar per corroborar aquesta investigació prèvia. Ho van fer tractant ratolins amb cèl·lules fol·liculars conreades en 2D, cèl·lules fol·liculars conreades en 3D en una bastida de queratina i minoxidil. Igual com amb investigacions anteriors, van trobar que les cèl·lules fol·liculars conreades en 3D trasplantades en les àrees de calvície eren més efectives que les cèl·lules fol·liculars conreades en 2D o el minoxidil. Després de 15 dies, els ratolins que es van sotmetre a tractament amb les cèl·lules fol·liculars conreades en 3D van recuperar el 90% del seu cabell.

Segons expliquen, l'esfera imita el microambient del cabell, i la bastida de queratina que s'introdueix actua com una àncora per mantenir-los al lloc on es necessiten. Però també estaven interessats en com les cèl·lules regulen el procés de creixement del fol·licle, per la qual cosa van analitzar microARN exosómicos d'aquest microambient. Les cèl·lules de les papil·les dèrmiques ajuden a regular l'activitat del fol·licle pilós. Els microARN són molècules que ajuden a regular la forma en què els gens envien comunicacions. Es troben a petits sacs, coneguts com a exosomas.

Els investigadors van observar els exosomas dels fol·licles de cèl·lules conreades en 2D i 3D. Van notar que als fol·licles de cèl·lules conreades en 3D, el microARN miR-218-miR-218-5p estimulava la comunicació genètica que indica el creixement del cabell. Ho van confirmar quan van descobrir que augmentar el microARN augmentava l'activitat del fol·licle pilós, mentre que inhibir-lo impedia el funcionament del fol·licle pilós.

Home calb rient

Home calb rient

El descobriment és important perquè, si bé la implantació de fol·licles de cèl·lules conreades en 3D és eficaç per estimular l'activitat del fol·licle pilós, el procés de trasplantament és laboriós i costós. La teràpia cel·lular amb cèl·lules 3D podria ser un tractament eficaç per a la calvície, però cal conrear, expandir, preservar i injectar aquestes cèl·lules en l'àrea. Els microARN, d'altra banda, es poden utilitzar en fàrmacs basats en molècules petites i es podria crear una crema o loció que tingui un efecte similar amb molts menys efectes secundaris.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat