El càncer de pàncrees és un dels més agressius que existeixen. Generalment, els símptomes apareixen quan la malaltia està avançada i, a més, la posició que ocupa aquest òrgan en el nostre organisme per darrere d'estómac i còlon i molt proper amb importants estructures com el duodè, la via biliar, les artèries i venes intestinals o l'aorta provoca que el tumor envaeixi altres òrgans i s'estengui amb rapidesa. Per això, qualsevol avenç en el tractament es tracta d'un gran pas en la lluita contra la malaltia.

Un equip de científics de la Universitat de Cincinnati (UC), als Estats Units, han dut a terme una investigació publicada a la revista Molecular Therapy en la que conclouen que un compost terapèutic, anomenat SapC-DOPS, format per fàrmacs nanotecnològics elaborats amb components microscòpics d'una cèl·lula i la quimioteràpia estàndard sembla millorar el tractament de la malaltia.

Científicos

La quimioteràpia és un dels tractaments més utilitzats per tractar el càncer de pàncrees avançat, però només proporciona millores marginals per als pacients. Per això, volien comprovar si els resultats milloraven quan s'administra amb el nou compost.

Aquest mateix equip científic ja ha desenvolupat el SapC-DOPS, una combinació d'una proteïna cel·lular, SapC, i un fosfolípid, DOPS, que es van acoblar a petites cavitats perquè poguessin dirigir-se selectivament a les cèl·lules i administrar teràpies i no afectar les altres cèl·lules i teixits sans.

En aquest estudi, els investigadors van utilitzar animals i cèl·lules canceroses humanes per provar aquesta teoria i van descobrir que la combinació d'aquestes teràpies juntes va ajudar a identificar el biomarcador a la superfície de les cèl·lules canceroses en diversos punts del seu cicle de vida, inhibint en última instància el creixement tumoral i potencialment augmentant supervivència, en comparació amb la quimioteràpia de forma exclusiva.

Aquest estudi s'uneix a altra en el que han participat l'Hospital Vall d'Hebron, la Clínica Universitat de Navarra i els Hospitals de la Pau i Fuenlabrada de Madrid, en el qual s'ha provat que el bloqueig de dos punts de control de les cèl·lules immunitàries pot augmentar l'eficàcia de la quimioteràpia en pacients amb càncer de pàncrees metastàtic.

Mans

Es va analitzar 22 pacients amb càncer de pàncrees metastàtic, a qui se'ls va administrar una combinació de dos fàrmacs immunoteràpics juntament amb la quimioteràpia. Es van obtenir resultats rellevants respecte a durada de la resposta i de control de la malaltia en pacients que anteriorment havien progressat malgrat haver rebut tractament amb quimioteràpia estàndard. Unes dades que obren la porta per continuar el desenvolupament d'aquesta combinació de tractaments en pacients afectats de càncer de pàncrees metastàtic.