Un equip d'experts de la Facultat de Medicina de la Universitat de Maryland han desenvolupat una prova de diagnòstic experimental per a COVID-19 que pot detectar visualment la presència del virus en 10 minuts. El nou sistema consisteix en un assaig simple que conté nanopartícules d'or plasmòniques per detectar un canvi de color quan el virus és present. La prova no requereix l'ús de cap tècnica de laboratori avançada com les que s'utilitzen comunament per amplificar l'ADN per a l'anàlisi.

Tub test

La investigació ha estat publicada a la revista de nanotecnologia de l'American Chemical Society, ACS Nano. "Segons els nostres resultats preliminars, creiem que aquesta nova prova podria detectar material d'ARN del virus des del primer dia de la infecció", asseguren els científics que han participat en ella. Pel que sembla, segons expliquen una vegada que s'obté un hisop nasal o una mostra de saliva d'un pacient, l'ARN s'extreu de la mostra a través d'un procés simple que dura aproximadament 10 minuts. La prova utilitza una molècula altament específica unida a les nanopartícules d'or per detectar una proteïna en particular. Aquesta proteïna és part de la seqüència genètica exclusiva del nou coronavirus. Quan el biosensor s'uneix a la seqüència gènica del virus, les nanopartícules d'or responen canviant el reactiu líquid de porpra a blau.

La precisió de qualsevol prova per detectar la COVID-19 es basa en la capacitat de detectar qualsevol virus de manera fiable. Però les proves de diagnòstic actuals no poden detectar el virus fins i tot diversos dies després de la infecció. Per aquesta raó, tenen una taxa significativa de resultats falsos negatius. Els experts que han participat en aquesta investigació presentaran aquest nou test en l'Administració de Drogues i Aliments dels Estats Units (FDA) durant el mes de juny amb l'objectiu d'obtenir una autorització d'ús d'emergència per a la prova.

Dona amb màscara

Quelcom positiu d'aquest sistema és que no exigeix la necessitat d'una instal·lació de laboratori sofisticada, per la qual cosa és molt menys costos que una prova de laboratori per a la detecció de la COVID-19 estàndard. No requereix equip de laboratori o personal capacitat per executar la prova i analitzar els resultats. Si aquesta nova prova compleix les expectatives de la FDA, podria utilitzar-se en guarderies, residències de gent gran, campus universitaris i llocs de treball com una tècnica de vigilància per controlar qualsevol ressorgiment d'infeccions.

Si finalment s'aprova el seu ús i també arriba a Europa, seria sens dubte una gran avanç en la detecció i la propagació de la malaltia, sobretot de cara a la pròxima tardor per si es produeix un nou rebrot.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat