La sisena onada de la covid segueix fent estralls després de les festes de Nadal. Si durant aquests dies de celebració han augmentat els contagis, també ho han fet les baixes laborals, fins a xifres similars a les de la primera onada de la pandèmia. Concretament, a Espanya, on durant aquest últim cap de setmana s'han detectat 300.000 contagis, la xifra ascendeix fins a les 10.000 baixes diàries. Així ho reflecteixen les dades, provisionals, del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, segons les quals entre l'1 i el 23 de desembre, es van donar de baixa 240.011 persones arreu de l'Estat per la covid.  Aquesta xifra encara podria ser més alta, ja que després de la Nit de Nadal el nombre de positius diaris per coronavirus va seguir augmentant. 

Aquestes 240.000 baixes laborals entre l'1 i el 23 de desembre són només unes 10.000 menys que les que es van registrar el març de 2020, és a dir, quan va esclatar la pandèmia a Espanya i es va decretar el primer estat d'alarma. Amb tot, cal tenir en compte que es tenen dades de tot el març de 2020, mentre que les dades de desembre no tenen en compte l'última setmana del mes: les dades no inclouen els que es van contagiar durant les festes de Nadal, Cap d'Any ni el dia de Reis, ni tampoc aquells que no van haver de demanar la baixa laboral tot i contagiar-se, ja que van teletreballar quan tenien la malaltia. 

Lluny del gener de 2021

Amb tot, aquestes xifres són lluny de les que es van donar ara fa un any, el gener de 2021. Llavors, hi va haver 630.000 persones de baixa durant 18 dies de mitjana, segons explica el diari El Independiente. En aquell mes també es va registrar el pic màxim d'ingressats als hospitals. Altres mesos amb dades molt altes de baixes laborals van ser l'octubre del 2020 (480.000), coincidint amb la segona onada de la covid, i el juliol de 2021 (402.000), per la cinquena onada. 

Les baixes es tripliquen 

Aquest tsunami de baixes laborals provocades per la variant òmicron molt més infecciosa es demostra pel fet que les baixes de les tres primeres setmanes del mes de desembre van ser el triple que les que es van notificar durant el novembre (75.861), mes en què es van registrar els primers casos d'aquesta soca arribada del sud d'Àfrica. A banda de les baixes, aquesta explosió de contagis també està provocant efectes damunt el sistema de Salut, especialment en els Centres d'Atenció Primària. Per exemple, a Catalunya, el passat 7 de gener es va registrar un rècord de visites diàries als CAP: 79.301 persones van acudir-hi, un 1% de la població catalana. 

Les dades del Ministeri no especifiquen la professió, l'ocupació o el sector dels treballadors que han estat de baixa, tampoc si tenien la variant òmicron del virus o la delta. Amb tot, el seu gran augment ha coincidit amb l'expansió d'aquesta soca a l'Estat. A Catalunya, ja representa un 100% dels nous casos.