El Departament d'Educació ha reforçat de forma extraordinària amb més de 1.500 nous mestres per fer font a l'allau de baixes pel retorn a les aules després de les vacances de Nada. En concret, l'executiu ha resolt el nomenament de 1.517 nous mestres i professors. Han de servir per cobrir totes les baixes a partir de 5 dies, 2 menys que fins ara.

Segons la conselleria s'han produït 2.088 baixes laborals en els centres públics i per aquest motiu el departament d'Educació ha anunciat un reforç extra de nous docents per cobrir aquesta explosió de baixes fortament relacionades amb la nova variant de la covid, l'òmicron. També es poden fer nomenaments excepcionals d'urgència si hi ha centres amb més de 3 baixes inferiors a 5 dies. Per minimitzar les possibles baixes de professorat, hi haurà nomenaments telemàtics cada dia durant aquesta setmana i la següent. Per demarcacions, on hi ha hagut més nomenaments ha estat a la del Maresme-Vallès Oriental, seguida de la del Vallès Occidental, de la del Baix Llobregat i de la de Girona.

En concret, a la demarcació amb més nomenaments se n'han fet 257, a la segona 218, a la tercera 211 i a la quarta 154. Per darrere, la demarcació de Barcelona Comarques ha rebut 152 nomenaments, la de Tarragona 134, el Consorci d'Educació de Barcelona 130, la de Lleida 120, la de la Catalunya Central 76 i la de les Terres de l'Ebre 65.

Quarantenes a les escoles

Aquest dilluns s’han reprès les classes en plena explosió de casos de l’òmicron, variant de la covid més contagiosa però amb simptomatologia més lleu. Davant la nova situació pandèmica, el Departament de Salut, d’acord amb les directrius acordades a la Comissió de Salut Pública estatal del 8 de gener passat, ha adoptat un nou protocol en cas de detectar-se la presència de casos de covid als centres educatius. La novetat és que es relaxen les quarantenes. Aquestes són les principals novetats:

  • S'eliminen les quarantenes si hi ha casos esporàdics a educació infantil i primària. Únicament s’indicarà quarantena quan hi hagi cinc casos o més o un 20% dels alumnes del grup que hagin donat positiu en un període de set dies. Els alumnes immunitzats, és a dir amb pauta completa de vacunació o que hagin estat positiu de covid en els darrers  tres mesos, estaran exempts de fer quarantena i només la  faran quarantena no vacunats.
  • A l’educació secundària es mantenen els protocols tal com estan establerts. L’alumnat immunitzat no haurà de fer quarantena. En canvi, l’alumnat no immunitzat sí que haurà de fer-ne durant set dies.
  • Quan hi hagi un cas positiu al grup de convivència estable, s'oferirà i es recomanarà la possibilitat de realitzar d'un test d'antígens gratuït entre els dies 0 i 1 a una de les farmàcies adherides al programa. En el cas d'educació infantil, s'oferirà en un punt centralitzat o un centre d'atenció primària. Aquesta mesura no està entre les recomanacions del document de la Comissió de Salut Pública, però per l'autoritat sanitària catalana es considera important de mantenir per afavorir el control de la pandèmia.

 

Imatge principal: Professors escola Igualada. - Guillem Camós