L’Estat ha registrat un nou rècord d’activitat en donació d’òrgans. El passat 29 de novembre, els òrgans de 19 donants morts en 24 hores van permetre realitzar un total de 38 trasplantaments. En el dispositiu hi van participar quatre hospitals catalans: Vall d'Hebron, Clínic, Bellvitge i del Mar.

Es van fer 23 transplantaments renals, 10 hepàtics, dos bipulmonars, un combinat de pàncrees i ronyó i dos cardíacs, un d'ells infantil. Cinc donants van ser-ho en asistòlia i un d'ells és internacional. En total, van participar 27 hospitals de 13 comunitats, a més d'un centre francès.

Es van mobilitzar vuit vols per traslladar equips i òrgans, cinc d'ells privats i tres comercials, i hi van participar 12 aeroports. Dos dels transplantaments que es van fer a partir dels òrgans gestionats es van fer en situació d'”urgència zero”, un hepàtic i un cardíac. Pel que fa als renals, dos estaven inclosos en el Programa d'Accés al Trasplantament per a Hiperimmunitzats.

El rècord anterior estava establert en 15 donants morts i un viu, el 14 de desembre del 2015. El mes de novembre ha estat excepcional. Hi ha hagut dos dies en què es van registrar 15 donants en un sol dia, quan la mitjana del 2018 era de sis al dia.