La situació de la pandèmia està estabilitzada, segons ha informat el Departament de Salut, i l'objectiu ara és aconseguir el descens de la corba. Per això, Salut ha actualitzat aquest dimarts el protocol per reduir els casos de coronavirus. Això és tot el que has de saber:

Els casos sospitosos

A tots els casos sospitosos se'ls farà una prova PCR en les primeres 24 hores des que es detectin els primers símptomes, i es decretarà l'aïllament immediat.

Si la PCR és positiva:

  • Es decretarà l'aïllament de 10 dies en casos lleus, i també en els casos asimptomàtics.
  • L'aïllament serà de 14 dies en els casos greus.

Si la PCR és negativa.

  • Es repetirà el test 48 hores després si continua la sospita sobre el cas.
  • Si el resultat és negatiu i ja no hi ha sospita, no cal continuar l'aïllament.

Només es faran PCR de retorn per donar l'alta clínica i laboral en sanitaris, sociosanitaris i Mossos d'Esquadra.

Els contactes estrets

Si heu estat en contacte amb algun cas sospitós fins a 48 hores abans que iniciï els símptomes, es considerarà que sou un contacte estret. En el cas dels asimptomàtics, serà contacte estret tothom que hi hagi estat en contacte 48 hores abans del diagnòstic del cas.

A tots els contactes estrets, contactats pels gestors de seguiment, se'ls farà una prova PCR amb l'objectiu de detectar els asimptomàtics. 

Encara que la PCR sigui negativa, el contacte ha de mantenir una quarantena de 14 dies.

Només es recomana fer una altra prova després de la quarantena a les persones que viuen en residències o centres penitenciaris, i als Mossos d'Esquadra.

 

Imatge principal: Una sanitària rep una pacient per fer un test PCR en el dispositiu de cribratge massiu fet a Vilafranca del Penedès / ACN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat