L'obesitat és un dels grans problemes de salut pública de la nostra societat i des de la ciència s'hi està intentant posar solució des de diferents àrees. El problema és que es tracta d'una patologia multifactorial i per això és tan difícil trobar un tractament específic que funcioni per a tothom. L'Agència del Medicament dels Estats Units (FDA) acaba d'aprovar un fàrmac que ofereix una alternativa diferent per a aquelles persones que necessiten perdre pes. Es diu Plenity, l'ha desenvolupat la companyia Gelesis i consisteix en una píndola formada entre altres ingredients per cel·lulosa que forma un hidrogel a l'estómac i provoca una sensació de sacietat immediata.

El tractament inclou dieta i exercici i, en principi, està destinat per a persones amb un índex de massa corporal (IMC) de fins a 40, encara que la FDA ho ha aprovat també per a persones amb un índex de massa corporal de fins a 25. Cal recordar que l'IMC és una fórmula que s'utilitza per determinar el grau d'obesitat i es calcula dividint el pes en quilograms entre l'estatura en metres quadrats. Si el resultat és superior a 25, es considera sobrepès i si supera els 30, obesitat.

La idea d'utilitzar un hidrogel superabsorbent format per una barreja patentada de cel·lulosa i àcid cítric –que quan s'introdueix a l'aigua pot absorbir fins a 100 vegades el seu pes– suposa una novetat davant els fàrmacs per aprimar-se. Es pren abans de menjar, d'aquesta manera s'expandeix a l'estómac i deixa un espai disponible per al menjar molt més reduït. En el següent vídeo es pot veure clarament com és el seu funcionament.

Segons la companyia que l'ha desenvolupat, el cos no l'absorbeix, per la qual cosa no suposa cap risc per a la salut. El fàrmac ha estat aprovat després d'un assaig publicat a la revista Obesity, en el qual van participar més de 400 persones amb un IMC entre 27 i 40. Un grup d'ells va prendre Plenity durant sis mesos alhora que seguia una dieta i un pla d'exercici físic. Els integrants van perdre una mitjana d'un 6,4 per cent del seu pes inicial, davant els d'un altre grup que van seguir la mateixa rutina però que se'ls va administrar placebo.

En l'estudi, el 60 per cent de les persones que van prendre Plenity van perdre almenys el 5 per cent del seu pes corporal, mentre que el 27 per cent va perdre un 10 per cent o més del pes. En el cas dels que van prendre placebo, un 42% va perdre el 5 per cent o més i un 15%  va perdre almenys un 10 per cent del pes. Quant a les reaccions adverses, no hi va haver diferències significatives entre el grup que va prendre el fàrmac i el del placebo; només un percentatge petit del primer grup va presentar símptomes gastrointestinals.

Per obtenir resultats òptims, el nou fàrmac s'ha d'ingerir tres vegades al dia juntament amb un got d'aigua uns 20 minuts abans de menjar. El tractament no està recomanat per a dones embarassades, persones amb problemes digestius greus, com la malaltia de Crohn, i persones amb al·lèrgia als ingredients de Plenity, principalment l'àcid cítric i la cel·lulosa.

Després de la seva aprovació per la FDA, es podrà comercialitzar als Estats Units a finals d'aquest any. Sobre la seva introducció a Europa, la companyia encara no n'ha informat al respecte.