La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest divendres que es preveu que el nou hospital Joan XXIII de Tarragona estigui llest de cara el 2025. Les obres no només inclouran la reordenació de la infraestructura, sinó també una ampliació de 53.000 metres quadrats d'espai assistencial nou. Tot plegat tindrà un cost per a la conselleria de 170 milions d'euros. A banda d'això, per equipar les noves àrees, Salut haurà de destinar uns 50 milions d'euros addicionals durant l'any 2026.

Vergés, en una roda de premsa realitzada des del mateix hospital, ha destacat que l'objectiu és reforçar el paper del Joan XXIII com un centre de referència del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. “Que sigui el buc insígnia de tots els dispositius assistencials del territori” ha remarcat Vergés, que ha afegit que es tracta "d'un projecte pioner urbanísticament no només en les necessitats sinó també que sigui útil pels professionals que hi treballaran”.

Fases del projecte

El fet que s'hagi detectat cavitats al subsòl i la pròpia pandèmia de Covid han obligat a endarrerir les tasques de construcció, que s'iniciaran a finals d'any. En concret, en el segon trimestre d'enguany es preveu licitar les obres, mentre que aquestes s'iniciaran a l'últim trimestre. Un cop programades, el projecte englobarà dues fases.

La primera, que tindrà un termini d'execució estimat de deu mesos, contempla que es facin treballs previs, així com els trasllats dels serveis afectats en altres àrees de l'hospital. A més, també es reformaran els vials i l'aparcament d’ambulàncies d’urgències, així com els accessos provisionals a l’edifici D. També inclourà la projecció de sondeigs per detectar cavitats; arqueologia resultant de l’estudi preliminar; ampliació del nucli vertical de l’edifici C i la construcció de l’estructura i tancament de l’edifici de despatxos mèdics.

entrada Joan XXIII / ACNHospital Joan XXIII / ACN

Un cop finalitzades aquestes tasques, s'iniciarà la segona fase que és inclourà la construcció del nou edifici. En aquest hi haurà una àrea d’hospitalització per a 252 pacients, bloc quirúrgic amb 14 quiròfans, dels quals deu seran convencionals i uns altres quatre d'alta complexitat. També allotjarà el 70 % de l’hospital de dia amb 58 punts d’atenció, la medicina nuclear amb 20 sales de radiodiagnòstic, gabinets, intervencionisme, admissions, magatzem general, mortuori, despatxos mèdics i sales de treball, nou accés unificat a urgències i reforma parcial de les urgències, la rambla d’unió entre edificis, l’heliport provisional que donarà pas a l’heliport definitiu situat a la coberta i la marquesina d’accés a l’edifici.

Altres infraestructures per desenvolupar

A més, durant el 2020 s’ha finançat des del CatSalut el projecte d’ampliació i reforma estructural de l’UCI, que es duu a terme aquest 2021 i té un cost de 3,5 milions d’euros.

Així mateix, les fases futures del projecte del nou Hospital Universitari Joan XXIII comportaran l’adequació d’algunes àrees de l’edifici C; i l’ampliació dels nous edificis de recerca i docència, de les àrees institucionals, i l’enderroc de l’edifici D.