Durant aquesta sisena onada, els comentaris sobre l'òmicron i la seva gravetat han estat ben presents. Si bé s'ha dit que aquesta nova variant de la covid era menys greu, però més transmissible, ara hi podria haver estudis que corroborin aquest fet. En aquest sentit, en el període que la variant del coronavirus ha estat –i continua sent– la dominant, l'ús de ventiladors i respiradors a les UCI, han estat menys comuns que durant les onades provocades per la variant delta. Així ho constata un estudi publicat aquest dimarts pels Centres de Control i Prevenció de Malalties dels EUA (CDC, per les seves sigles en anglès) que recull la CNN. 

A més, encara que la mitjana de casos nous i ingressos hospitalaris ha assolit nivells rècord durant el període d'òmicron, hi ha hagut menys hospitalitzacions i menys morts per cada 1.000 casos que durant el període de la variant delta. Els índexs han comparat els pics de cada mètrica dins de cada període analitzat.   

En aquest sentit, doncs, els experts han constatat que la gravetat de la malaltia sembla que és menor amb una infecció per òmicron per una combinació de factors. Segons els mateixos investigadors, la cobertura de la vacuna ha tingut un paper clau, immunitat adquirida d'una infecció prèvia i una virulència potencialment menor de la nova variant de la covid. 

Entre els pacients hospitalitzats amb coronavirus als EUA, prop del 13% van entrar a les UCI durant el període d'òmicron, en comparació amb el 18% que es va registrar durant la delta. Prop del 7% dels pacients van morir durant l'onada d'òmicron i durant els pics anteriors ho van fer un 12%.

Les dades de la pandèmia

Les dades de la covid a Catalunya van de baixada i així ho confirmen els indicadors diaris de la pandèmia. El nombre de contagis va de baixada, tot i que cal tenir en compte que durant els caps de setmana es fan menys proves i l'atenció primària ha vist com també ha disminuït la seva tensió. Malgrat tot, les dades d'ingressats per coronavirus pugen. Ara bé, cal tenir en compte que els caps de setmana no es donen altes. La resta d'indicadors mostren la tendència a la baixa que s'ha anat repetint en els últims dies, a l'espera de veure l'impacte real de la nova variant de la covid sigil·losa. Els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI, però, són dades que ens indiquen com evoluciona la pandèmia. Pel que fa als ingressos, doncs, pugen. Salut n'ha notificat un total de 3.042 (100 més que ahir). Els pacients d'UCI es mantenen en 463. Cal recordar que Salut ha afegit una nova modificació i ara ja hi ha diferència entre els pacients que estan ingressats a les UCI per coronavirus o amb covid. 

Fase 3 de la vacuna catalana

En aquest context, la vacuna catalana Hipra fa passos endavant. La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha comentat aquest dilluns que "en qüestió d'hores" l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) autoritzarà que la vacuna catalana pugui entrar a la fase 3 de l'assaig clínic. Per ara, la nova vacuna desenvolupada per la farmacèutica catalana ha tingut bons resultats en les fases anteriors i ara ja està preparada per passar a la fase tres, que inclou que la vacuna es pugui provar amb més gent.

D'aquesta manera, segons ha dit la ministra en una trobada amb Europa Press, "estan a l'espera, és qüestió d'hores, de rebre una resposta de l'AEMPS". En aquest sentit, ha detallat que, en aquesta nova fase, "hi hauria més voluntaris i seria com una dosi de reforç per a les vacunes que ja tenim". Morant ha insistit que la vacuna ha donat "resultats molt satisfactoris" i també que ofereix "una gran resposta d'immunitat", davant la covid, fins i tot contra la nova variant òmicron. 

 

Imatge principal: SARS-CoV-2 ampliat / Flickr Niaid