Nou màxim en la confiança social en les vacunes a Espanya. L'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) ha publicat la vuitena ronda de resultats de l'estudi COSMO-Spain, impulsat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). El projecte avalua cada dos mesos des del maig del 2020 els coneixements i la percepció de risc de la població davant de la pandèmia del coronavirus. L'objectiu principal és aportar informació rellevant i actualitzada que ajudi a fer front a l'epidèmia.

L'actualització d'ara, doncs, demostra que hi ha un nou màxim de confiança en les vacunes, una disminució de la preocupació pel SARS-CoV-2 que consolida una tendència ja observada en altres actualitzacions i un creixent optimisme al voltant de l'evolució de la pandèmia. Es continua reduint la informació i la comunitat científica és la que més confiança genera. 

Què diuen les dades?

Aquesta nova ronda de l'estudi destaca que la preocupació general vers el coronavirus ha baixat de manera notable. És a dir, per primera vegada des de l'inici de la pandèmia, només el 39% de la població n'està preocupada. En l'anterior ronda, la preocupació era 10 punts més (49%). A més, augmenta també de manera significativa l'optimisme respecte a la situació pandèmica: un 80% de la població creu que el pitjor ja ha passat –en la ronda anterior era el 54%–.

Màxima confiança en la vacuna

La dada més ben rebuda, però és en l'acceptació de les vacunes. Un 94% constata que ha rebut una vacuna o bé que es vacunaria. Els nivells de satisfacció són, doncs, positius per a tots els aspectes rellevants avaluats i relacionats amb la vacunació. Tots ells augmenten en relació amb estudis previs.

Aquesta vegada, s'ha preguntat també si es posaria o no una tercera dosi de la vacuna en cas que els experts ho recomanessin. La resposta ha estat molt positiva. El 89% dels enquestats diu que sí que se la posarien. 

Entre els motius més citats per vacunar-se, destaca protegir la salut d'un mateix i la dels altres, encara que en tots dos casos s'observa una disminució en el percentatge d'enquestats que ho indiquen pel que fa a les rondes anteriors. Per contra, augmenta el nombre d'enquestats pels quals vacunar-se és una qüestió de reunir-se amb familiars i amics o no (del 43% a la ronda 7 al 49% a la ronda 8).

La gent sap menys coses sobre el coronavirus?

El nivell de coneixement sobre el coronavirus mostra, de nou, un descens. Es busca menys informació al respecte. De fet, només el 19% reconeix buscar-ne informació diverses vegades al dia. El 40% de la població reconeix no fer-ho mai.

Prop de 80% dels espanyols, vacunats

En aquest context, i segons el portal Our World in Data, Espanya té prop d'un 80%, Alemanya un 65,4% i França frega el 70%. Els EUA té un 56,4% de la població totalment vacunada. 

 

 

 

Imatge principal: il·lustració sobre el coronavirus / Unsplash