Cuidar la higiene i la salut de la boca va molt més enllà d'una qüestió estètica. Si no es netegen d'una forma adequada, es poden estar creant les bases per desenvolupar patologies de l'aparell circulatori, digestiu i respiratori. I no ens hem d'oblidar de l'aspecte psicològic: una mala salut bucodental pot perjudicar notablement l'autoestima d'una persona, perquè tenir mal alè, taques a les dents o genives sagnants, suposen una trava per a moltes persones en les relacions personals i provoquen una pèrdua de confiança en un mateix. Per aquesta raó, s'ha de realitzar una bona neteja diària. Aquests són alguns consells per fer-ho bé.

La raspallada és el primer pas per aconseguir una bona higiene bucodental i és important fer-ho de forma correcta. Serveix per eliminar les restes d'aliments i els bacteris de la boca sense produir danys en l'esmalt que protegeix les dents. Un raspall adequat ha de ser ergonòmic adaptar-se a la forma de cada mà per poder exercir una pressió adequada, no tenir unes fibres massa dures i tenir un cap petit que permeti accedir a totes les zones. La pasta dentífrica ha de contenir fluor, un mineral que protegeix les dents contra la càries, i elements abrasius lleus com el fosfat càlcic i el sílice.

Raspall pasta

És important raspallar-se després de cada àpat i, de forma imprescindible, abans de dormir, doncs durant la nit produïm menys saliva i les dents estan menys protegides. El truc per fer-ho bé consisteix a realitzar moviments curts i suaus, sobretot a la zona de la geniva. Cal començar primer per les superfícies externes de les dents superiors amb moviments de dalt cap a baix i de baix cap a dalt en els inferiors, amb una inclinació del raspall d'uns 45° contra la vora de la geniva.

Una vegada s'ha acabat de netejar de la mateixa forma la cara interna de les dents i després passar el raspall per les superfícies de masticació de les dents amb moviments curts. Per acabar, raspallar les cares externa i interna dels queixals amb moviments circulars per remoure les restes d'aliment i els bacteris. També és aconsellable raspallar la llengua, el paladar i els solcs entre els queixals i la cara interna de les galtes.

Una vegada acabada la raspallada, cal utilitzar el fil dental, perquè ajuda a eliminar les restes de menjar que queden entre les dents i a les quals no pot accedir el raspall. S'hauria d'utilitzar després de cada àpat, encara que com a mínim de tres o quatre vegades per setmana.

Per utilitzar-lo bé, cal tallar aproximadament uns 50 centímetres de cinta dental i enrotllar la major part a un dels dits. La resta, al mateix dit de la mà oposada. A continuació, tensar 2 o 3 centímetres amb els dits polzes i els índexs i introduir-lo entre les dents amb un moviment de serra. Cal tenir una especial cura amb les genives per evitar danys. El millor és corbar el fil en forma de C contra una de les dents i fer-lo lliscar en l'espai entre la geniva i la dent. A cada una de les peces s'ha de fregar la seda per eliminar restes d'aliments i placa, utilitzant sempre fil net en cada un d'ells.

Fil dental

Finalment, s'ha de fer un glopeig amb fluor, perquè ajuda a prevenir el deteriorament de les dents, enfortint-les. Se sol aplicar mitjançant col·lutori bucal que, a més, ajuda a eliminar els bacteris que es troben en els espais interdentals, les zones amb més risc de càries. S'aplica en finalitzar amb el fil dental, i n'hi ha prou amb esbandir-se durant 30 segons i expulsar després el líquid sense ingerir-lo.