Les multes que es van posar per saltar-se el confinament domiciliari podrien quedar anul·lades​; tot depèn del Tribunal Constitucional. La desactivació de les sancions és un dels efectes que contempla el projecte de sentència que ha elaborat el magistrat ponent Pedro González-Trevijano i que el TC debatrà en un ple previst per al proper 22 de juny, tal i com informa El Español

González-Trevijano és el magistrat del Tribunal Constitucional ponent del recurs que va interposar Vox contra l'estat d'alarma que va decretar el govern espanyol el març del 2020 per fer front a la pandèmia de la Covid. El ponent proposa declarar inconstitucional el confinament domiciliari dels ciutadans acordat pel govern de Pedro Sánchez. 

El confinament domiciliari a Espanya va entrar en vigor el 14 de març de 2020 i es va allargar fins al 4 de maig d'aquell mateix any. Durant aquells mesos no es permetia sortir de casa si no era per realitzar activitats com anar a comprar o bé anar a treballar (en el cas de les feines que no permetien el teletreball).

El 6 de maig de 2020, el ple del TC va admetre a tràmit per unanimitat el recurs presentat per Vox contra el decret de l'estat d'alarma i les seves pròrrogues. En un ple telemàtic, els magistrats van acceptar estudiar el recurs del partit d'ultradreta contra l'ús d'aquest mecanisme excepcional per part del govern espanyol per abordar la crisi del coronavirus. Vox també va impugnar l'ordre del Ministeri de Sanitat per la qual es limitaven les vetlles i les cerimònies fúnebres per la Covid-19. D'altra banda, el TC també va admetre per unanimitat els recursos de PP i Vox contra la disposició del decret 8/2020 de 17 de març de mesures econòmiques i socials per la Covid-19 que acordava que l'aleshores vicepresident Pablo Iglesias formés part de la comissió delegada del CNI.

Efectes de la inconstitucionalitat

Si finalment el TC decidís declarar inconstitucional el confinament domiciliari, fonts consultades pel citat mitjà asseguren que no podrien ser revisats tots aquells processos judicials relacionats amb el confinament domiciliari en els que ja s'hagi dictat sentència ferma. Tampoc es podrien revisar les actuacions administratives fermes relatives al confinament.

Ara bé, la proposta realitzada pel ponent sí que veu possible la revisió dels procediments sancionadors relacionats amb el tancament domiciliari, és a dir, les multes que es van posar a les persones que es saltaven el confinament

La Generalitat i les multes

Fa tot just un mes, la Generalitat explicava que només ha cobrat un 2% de les multes que s'han posat per incomplir les normes derivades de la pandèmia des del passat mes d'agost. Això representa només 2.360 sancions de les 154.000 que s'han posat des de l'estiu passat. 

D'aquestes 154.000 multes se n'han començat a tramitar una quarta part i fan referència a sancions relacionades amb no respectar els confinaments territorials, saltar-se el toc de queda, no dur la mascareta al carrer o bé incomplir els aforaments dels locals. 

 

Foto principal: Dos agents de policia en un control durant el confinament / Europa Press