En l'època estival és més difícil mantenir una bona rutina de son. La calor, les sortides nocturnes, el canvi d'horaris... Però és important saber que tenir una bona disciplina en aquest aspecte és molt important per a l'organisme i per encarar el dia. Els que expliquem a continuació són vuit beneficis de dormir bé a les nits.

Millora la concentració i la productivitat

El son està connectat amb determinades funcions cerebrals entre les quals destaquen la productivitat, la concentració i la funció cognitiva. Existeixen estudis que demostren que les persones que dormen malament, inclosos els nens, tenen un pitjor resultat professional o acadèmic.

Ajuda a mantenir un pes saludable

En els últims anys s'està estudiant la relació entre l'obesitat i les males rutines de son. Se sap que els patrons de son afecten l'hormona de la gana i que no dormir bé produeix una alteració en l'equilibri hormonal i pot portar a menjar més durant el dia.

Disminueix el risc de patir una malaltia cardiovascular

No dormir bé és un factor de risc a l'hora de tenir la pressió arterial alta, perquè el son i el descans promouen que es reguli. A més, un dels problemes nocturns més comuns és l'apnea, que també pot induir a un augment del risc de patir aquest tipus de malalties.

Sueño

Preveu la depressió

Existeix una connexió entre dormir malament i patir depressió. De fet, és una associació que s'ha estudiat en nombroses ocasions i s'ha demostrat en infinitat d'estudis. Per exemple, la falta de son està relacionada amb l'augment de risc de suïcidi i l'insomni continuat té un efecte devastador sobre l'estat d'ànim, a més d'altres problemes de salut.

Protegeix el sistema immune

El son és fonamental per mantenir un sistema immune saludable. Se sap gràcies a diferents investigacions que una pitjor qualitat del son està relacionada amb l'augment de risc de patir infeccions i de la capacitat de fer-hi front.

Redueix la inflamació crònica

En els últims anys s'està estudiant molt sobre la inflamació crònica dels teixits de l'organisme, una patologia cada vegada més freqüent a causa del nostre estil de vida, i el desenvolupament de múltiples malalties com el càncer. El son sembla jugar un paper molt important en aquesta malaltia i s'han trobat vincles entre la privació del son i les malalties inflamatòries de l'intestí, per exemple.

Llit

Augmenta la capacitat atlètica

Tant si ets esportista com si no, un bon son ajuda a millorar la capacitat atlètica d'una persona en diferents nivells: proporciona més energia, augmenta el rendiment i proporciona una coordinació més gran i velocitat a l'hora de fer exercici.

Millora la teva intel·ligència emocional

El son té vincles amb la intel·ligència emocional i social de les persones. Dormir poc provoca dificultats per reconèixer bé les emocions i expressions dels altres. Així mateix, l'empatia empitjora davant de la falta de son.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat