Moderna ha començat a provar en adolescents d'entre 12 i 18 anys la seva vacuna contra la Covid-19, que ja ha demostrat una eficàcia general del 94% en l'última fase de proves amb adults. L'objectiu de la farmacèutica nord-americana és obtenir dades per a la pròxima primavera que avalin l'ús de la vacuna en adolescents abans de l'inici del curs escolar 2021-2022.

La farmacèutica espera desenvolupar aquestes proves en 3.000 adolescents als Estats Units, als quals se'ls administraran dues dosis amb vint-i-vuit dies de diferència, com es fa amb els adults, per analitzar la seguretat, la reacció i l'efectivitat de la vacuna. Moderna assegura que es farà un seguiment als joves durant els dotze mesos següents a la segona dosi.

Resposta immunitària

Segons ha explicat el cap executiu de Moderna, Stéphane Bancel, "aquest estudi en adolescents ens ajudarà a avaluar la seguretat potencial i la resposta immunitària de la nostra candidata a vacuna per a la Covid-19 en aquesta important població d'edat més jove". "Esperem oferir protecció als adolescents i que puguin tornar a l'escola en un entorn normal", afegeix.

El Comitè Assessor de Productes Biològics de l'Agència d'Aliments i Medicaments (FDA) dels Estats Units haurà de determinar la setmana que ve, el 17 de desembre, la idoneïtat de la vacuna. Avui divendres aquest comitè ha recomanat que s'aprovi de manera urgent la vacuna de Pfizer, la qual cosa suposa un pas clau per a la seva distribució a milions de nord-americans.

seu agencia medicaments Estats Units FDA Covid EfeSeu de l'agència del medicament nord-americana, la FDA / Efe

Aprovació imminent per a Pfizer

Per 17 vots a favor, 4 en contra i 1 abstenció, els membres del comitè han aprovat que la vacuna s'administri a tots aquells individus amb almenys 16 anys, edat a partir de la qual Pfizer ha demostrat que la seva aplicació és segura. El vot a favor del comitè no és vinculant i no significa que s'hagi donat automàticament llum verda a la vacuna, ja que correspon a la FDA adoptar la decisió final. Aquesta podria ser imminent.

Si la FDA decideix finalment aprovar la vacuna de Pfizer, els Estats Units es convertiran en el cinquè país del món a donar el vistiplau a la vacuna després del Regne Unit, Bahrain, Canadà i Aràbia Saudita. Una vegada que els reguladors posin el seu segell d'aprovació, les primeres dosis podrien arribar als 50 estats dels EUA i els seus territoris en un període d'entre 24 i 48 hores.

Vacunació el desembre als EUA

Entre la vacuna de Pfizer i la de Moderna, que podria obtenir l'aprovació la setmana que ve, el govern de Donald Trump té previst distribuir aquest mateix desembre 40 milions de dosis amb què es vacunaran 20 milions de persones.

Tant la vacuna de Pfizer com la de Moderna requereixen dues dosis, administrades amb tres o quatre setmanes de diferència. Les companyies han comunicat que aquest any haurien d'estar disponibles uns 40 milions de dosis, suficients per vacunar uns 20 milions de persones.

Imatge principal, laboratoris de la farmacèutica Moderna treballen en la vacuna de la Covid / Europa Press