Una dona de 90 anys ha estat la primera persona al Regne Unit i el món en rebre la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per la farmacèutica nord-americana Pfizer i el seu soci alemany BioNTech, van informar aquest dimarts els mitjans.

Margaret Keenan, de 90 anys, va ser filmada i fotografiada mentre se li va administrar la vacuna -entorn de les 6.30 GMT- a l'Hospital Universitari de Coventry, al centre d'Anglaterra.

Vacuna Regne Unit coronavirus 2 EFE

Margaret Keenan, la primera vacunada del món / EFE

Els reguladors britànics van donar la setmana passada llum verda a aquesta vacuna, que a partir d'aquest dimarts començarà a ser subministrada per als grups més vulnerables del Regne Unit.

V-Day

Keenan, a qui els seus amics i família anomenen "Maggie", va rebre la primera de les dues dosis de la vacuna de la infermera May Parsons, d'origen filipí, enmig d'una gran atenció mediàtica en marcar el començament del que el Govern del Regne Unit ha denominat el V-Day" (Dia de la V o vacunació).

Vacuna Regne Unit coronavirus 3 EFE

Margaret amb la infermera que l'ha vacunat, May Parsons / EFE

Keenan, que complirà 91 anys la propera setmana i és oriünda de la localitat nord-irlandesa d'Enniskillen, és una antiga empleada d'una joieria, té una filla, un fill i quatre nets.

"Em sento tan privilegiada de ser la primera persona vacunada contra la Covid-19. És el millor regal d'aniversari, avançat, i perquè significa que finalment podré passar temps amb la meva família i els meus amics l'Any Nou després d'haver estat pràcticament sola tot l'any", va declarar Keenan als mitjans.

La dona va agrair el Servei Nacional de Salut (NHS, per les seves sigles en anglès) per la forma en què l'han atès i va aconsellar a la gent vacunar-se.

"Si jo la puc rebre als 90 anys, llavors vostè també pot rebre-la", va afirmar.

El director del NHS a Anglaterra, Simon Stevens, va agrair a totes les persones que van participar en aconseguir la posada en marxa d'aquest nou i important programa de vacunació.

"Menys d'un any després que es diagnostiqués el primer cas d'aquesta nova malaltia, el NHS està ara facilitant la primera vacuna contra la Covid-19 clínicament aprovada", va afegir.

La segona dosi en 21 dies

Keenan, que ha viscut a Coventry durant més de 60 anys, rebrà la segona dosi en 21 dies. La infermera en porta 24 treballant per al NHS i es va incorporar a l'Hospital Universitari de Coventry el 2003.

Uns 50 hospitals d'Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord començaran avui amb les vacunacions a majors de 80 anys i empleats del sector sanitari i de llars d'ancians, encara que els residents per si mateix hauran d'esperar que la logística permeti el trasllat al lloc de la vacuna en els propers dies.

D'acord amb els reguladors, la vacuna serà efectiva set dies després que una persona rebi la segona dosi, si bé hi ha algun tipus de protecció 12 dies després de la primera.

El Regne Unit té compromeses 40 milions de dosis, que permetran vacunar 20 milions de persones.