Després del desconcert i les protestes que va causar la setmana passada l'ordre del Ministeri de Sanitat publicada en el BOE sobre l'ús de la mascareta per la Covid-19, que entre d'altres coses obligava a portar-la posada per prendre el sol, el departament que dirigeix Carolina Darias ha rectificat i proposa el seu ús per passejar a la platja i sempre que no es mantingui la distància de seguretat.

La proposta ministerial arriba després que Catalunya i bona part de responsables de sanitat autonòmics es rebel·lessin contra l'ordre i avancessin que aplicarien les normes en vigor des de l'any passat. Davant d'aquesta situació la ministra es va comprometre a presentar una proposta a consensuar, que es debatrà aquesta tarda en la reunió del Consell Interterritorial de Salut.

Màscara i esport

L'esborrany del document que el Ministeri de Sanitat traslladarà aquesta tarda a les comunitats autònomes sobre l'obligatorietat de l'ús de màscares estableix que no serà exigible l'ús de mascareta en el cas de l'exercici d'esport individual i permet que es pugui exceptuar l'ús de la màscara quan, per la mateixa naturalesa de les activitats, aquest ús resulti incompatible, d'acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries. Seria el cas, per exemple, a la platja.

Així, el Ministeri planteja que s'equipari a l'exercici d'esport individual les activitats que suposin un esforç físic intens, de caràcter no esportiu, a l'aire lliure i de forma individual. La proposta declara activitats incompatibles amb l'ús de la màscara:

  • El bany al mar, llacs o embassaments, rius o altres espais aquàtics naturals o en piscines a l'exterior o cobertes.
  • La pràctica d'esport en medi aquàtic, sigui aquest natural o artificial.
  • Els períodes de descans abans o després del bany o la pràctica d'esport en medi aquàtic, en l'entorn d'aquest. En el cas de les platges o en entorns assimilats, només podrà estendre's mentre sigui en un punt determinat i respectant la distància mínima d'1,5 metres amb altres persones que no siguin convivents o assimilats. A les piscines, només entre intervals d'activitat.
  • Les activitats de socorrisme o rescat quan requereixen accedir enmig aquàtic.
  • Els períodes estrictament necessaris per menjar o beure, en llocs en els quals estigui autoritzat.

Obligatori

En canvi, proposa l'ús obligatori de la màscara:

  • El passeig pels accessos a platges, llacs i altres entorns naturals.
  • El passeig a la vora del mar i dels altres entorns aquàtics.
  • L'ús de vestuaris de piscines públiques o comunitàries, tret d'en les dutxes.
  • La permanència en l'exterior o interior d'establiments d'hostaleria anés dels períodes necessaris per menjar o beure.

 

 

Foto principal, dones passegen per la platja amb màscara / Efe