"Avui, demanem més prudència que mai". La consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat que "la corba de baixada s'ha estancat" i que "no hem de relaxar-nos". A més, ha constatat que "ja no baixem". Unes expressions que, si més no, posen en estat d'alerta a la ciutadania. Des del 13 o 14 de gener, el Departament de Salut ha explicat setmana rere setmana que es baixava, encara que molt lentament. Ara, ja s'ha detectat un canvi de tendència. "La prudència és la clau que hem de mantenir", ha remarcat. "Hem d'estar atents a l'evolució d'aquests dies, veient el que passa a Itàlia i França". D'aquesta manera, davant del primer cap de setmana on s'ha aixecat el confinament comarcal per als grups bombolla, la paraula més repetida ha estat la de "prudència". "Hem de fer que el virus no passi de persona a persona", ha insistit. 

Vergés també ha volgut insistir que tot i la suspensió cautelar d'AstraZeneca, aquesta setmana s'han administrat unes 54.000 dosis, la majoria segones dosis "i és molt important que no aturem el ritme". A més, ha remarcat que resten a l'espera que l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) es pronunciï aquest dijous en relació amb la seguretat de la vacuna. Tot i això, la consellera ha deixat clar que no faran res si no s'aixeca la suspensió. "Estem pendents de la decisió i posicionament de l'EMA, a veure si aquesta decisió fa canviar alguna cosa. Si no fa canviar la posició, no farem res. Si la fa canviar, reprendrem la roda tan aviat com sigui possible". 

 

La por d'una quarta onada

El sistema sanitari segueix molt tens. El pic d'aquesta tercera onada es va registrar el passat mes de febrer amb 731 persones ingressades a l'UCI. Des de llavors, la baixada ha estat molt lenta. El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha exposat que la xifra actual és "molt alta". Abans de la crisi del coronavirus, a Catalunya, hi havia disponibles 575 llits. Actualment, 423 estan ocupats per pacients Covid. Per aquest motiu, el ritme de baixada preocupa i molt davant d'un possible escenari de quarta onada a conseqüència de la reobertura. 

Comella ha advertit que la xifra d'ingressos a l'UCI per sobre dels 400 encara es mantindrà uns dies. Així, ha explicat que hi ha un patró que es repeteix entre onada i onada i és el creixement dels ingressos. La tendència aproximada, ha detallat, és que en la segona i tercera onada s'ha tingut un nivell d'ingressos d'unes 400 persones. A la segona onada, hi havia aproximadament unes 100 persones a l'UCI, mentre que la tercera va començar ja amb 320. "Si ve una quarta onada ara, tindríem uns creixements de crítics de 400 persones i podríem situar-nos en 800". I ha constatat que "és un volum molt elevat".

Així, ha destacat el paper del personal sanitari que té un "nivell de responsabilitat i entrega excepcional" i ha fet una crida a la prudència per part de la societat en aquests dies que es podrà gaudir d'una mica més de llibertat. "Si ara vingués una quarta onada, seria ploure sobre mullat". "L'indicador principal son les infeccions respiratòries causades per la Covid. Aquestes infeccions, fa quatre setmanes baixaven un 20%, en fa tres baixava el 10%, fa dues setmanes al 8%. La setmana passada el 2%". Precisament per aquest motiu, Comella ha ressaltat que "tot indica que arribem a una zona plana d'infeccions per coronavirus i caldrà veure com se segueix comportant". 

 

Imatge principal: membres del personal sanitari treballen en una UCI / Efe