Aquesta setmana seria clau per decidit el futur de les mascaretes en el transport públic. Un dels últims reductes on aquesta mesura de protecció contra la covid encara és obligatòria, podria tenir els dies comptats. Els experts del Ministeri de Sanitat consideren que ja no cal obligar la gent a portar la mascareta en aquests espais, però si deixar-ho com a recomanació, segons informa La Vanguardia. Per tal que aquesta valoració dels experts es converteixi en una realitat cal un consens entre Sanitat i les comunitats autònomes, el qual se sabrà amb les reunions programades els pròxims dies. La primera el proper dimecres, Consell Interterritorial de Salut, i la segona el dijous, Comissió de Salut Pública. En aquestes trobades es decidirà el futur d'una mesura que cada cop acumula més crítiques dels usuaris

És de preveure que es podrà arribar a cert consens entre les regions que participen en aquestes reunions, ja que algunes ja han manifestat la seva posició al respecte anteriorment. El conseller Josep Maria Argimon ja va apuntar fa gairebé una setmana: "Soc sempre partidari de la recomanació". No és l'únic, des de Madrid i Castella i Lleó també s'han expressat veus en contra de la mesura. A més, els experts apunten que l'estat epidemiològic actual, amb molt poca incidència, no té sentit mantenir aquesta mesura. Tanmateix, alerten que es tracta d'una mesura que igual que pot marxar podria tornar en el cas que les dades epidemiològiques empitjoressin, més ara que arriba la tardo. 

Malgrat els diversos posicionaments a favor de retirar l'obligatorietat de portar la mascareta al transport públic, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, no s'ha pronunciat ni a favor ni en contra. Per altra banda, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va declarar fa uns dies: "ara mateix en els mitjans de transport no sembla gaire lògic fer servir les màscares des del punt de vista tècnic". Un senyal positiva per aquells que estan farts de la mascareta en el transport públic. Això si, des del ministeri es té clar que la mesura seguirà una llarga temporada en altres espais on no qüestiona el seu ús com els centres sanitaris. 

Millora la situació de la covid a tot l'Estat

El passat divendres es van donar a conèixer noves dades epidemiològiques de tot l'Estat en la que es mostra una situació que es manté estable, malgrat patir un lleu repunt de contagis. El registre de contagis va patir un augment de 10.760 infectats en tres dies, però la incidència acumulada a 14 dies en majors de 60 anys passa de 130 a 129, un punt menys que fa 3 dies. Concretament a Catalunya, hi havia 422 pacients a l'hospital per coronavirus, 36 menys que en l'últim balanç (1,79%). D'aquests, 25 són a l'UCI, 3 menys, el 2,26% de la capacitat total.