La dieta té un enorme impacte en la nostra salut, un impacte que es pot fins i tot quantificar de forma clara, tal com ha fet un equip d'experts de la Universitat de Michigan, els resultats del qual han estat publicats a la revista Nature Food. En l'estudi que porta per títol Small targeted dietary changes can yield substantial gains for human and environmental health (Petits canvis específics en la dieta poden produir beneficis substancials per a la salut humana i ambiental), s'avaluen més de 5.800 aliments, classificant-los per la seva influència a l'hora de desenvolupar malalties i el seu impacte en el medi ambient.

Entre les seves conclusions es troben les següents: substituir el 10% de la ingesta calòrica diària de carn vermella i carns processades per fruites, verdures, nous, llegums i mariscos podria reduir l'empremta de carboni en la dieta en un terç i permetre que les persones guanyin temps de vida.

"En general, les recomanacions dietètiques manquen d'una direcció específica i factible per motivar les persones a canviar el seu comportament, i rares vegades les recomanacions dietètiques aborden els impactes ambientals", assegura Katerina Stylianou, de la Facultat de Salut Pública de la Universitat de Michigan i autora de l'estudi.

Aquest treball es basa en un nou índex nutricional fonamentat en l'epidemiologia, l'Health Nutritional Index que calcula la millor o pitjor salut associada a una porció de menjar consumit en minuts de vida saludable. L'índex és una adaptació de la Càrrega Global de Malaltia en la qual la mortalitat i la morbiditat per malaltia estan associades amb una única elecció d'aliments d'un individu.

Els investigadors van utilitzar 15 factors de risc dietètic i estimacions de càrrega de malaltia i els van combinar amb els perfils nutricionals dels aliments consumits als Estats Units. Els aliments amb puntuacions positives agreguen minuts de vida saludables, mentre que els aliments amb puntuacions negatives s'associen amb resultats perjudicials per a la salut.

Per avaluar l'impacte ambiental dels aliments, els investigadors van utilitzar IMPACT World +, un mètode per avaluar l'impacte del cicle de vida dels aliments (producció, processament, fabricació, preparació/cocció, consum, malbaratament), i van afegir avaluacions sobre l'ús de l'aigua. A més, van desenvolupar puntuacions per a 18 indicadors ambientals tenint en compte receptes d'aliments detallades.

Finalment, els investigadors van classificar els aliments a tres zones de color: verd, groc i vermell, basant-se en el seu acompliment nutricional i ambiental combinat. La zona verda representa els aliments que es recomana augmentar en la dieta perquè són nutricionalment beneficiosos i de baix impacte ambiental. Els aliments en aquesta zona són predominantment nous, fruites, verdures conreades en el camp, llegums, cereals integrals i alguns mariscos.

Nous

La zona vermella inclou aliments que tenen impactes nutricionals o ambientals considerables i han de reduir-se o evitar-se en la dieta. Els impactes nutricionals van ser impulsats principalment per les carns processades i el clima i la majoria dels altres impactes ambientals impulsats per la carn vermella i porc, el be i les carns processades.

Els experts suggereixen:

>Disminuir els aliments amb els impactes més negatius per a la salut i el medi ambient, inclosa la carn amb alt contingut de processament, la carn vermella, les gambetes, seguides de la carn de porc, el be i les verdures conreades en hivernacle.

>Incrementar els aliments més beneficiosos des del punt de vista nutricional, incloses les fruites i verdures conreades en el camp, els llegums, les nous i els mariscos de baix impacte ambiental.