De vegades, aconseguir rendir en el físic quan un es troba mentalment fatigat no és fàcil. Però existeixen maneres de millorar aquesta circumstància. Per exemple, escoltar música mentre es corre. En un estudi dut a terme per la Universitat d'Edimburg es va comprovar que el rendiment dels corredors que van escoltar una llista de reproducció seleccionada per ells mateixos després de completar una tasca de pensament exigent va ser al mateix nivell que quan no estaven mentalment fatigats.

Es tracta del primer treball que investiga l'efecte d'escoltar llistes de reproducció de música sobre la capacitat i el rendiment de la cursa de resistència. Els experts van utilitzar dues proves per estudiar com l'escolta de música afectava el rendiment en cursa de divuit entusiastes del fitness. Una prova va analitzar els efectes sobre la capacitat de cursa a intervals, alternant entre cursa d'alta intensitat i trot de menor intensitat, amb un grup de nou esportistes físicament actius, i l'altra en una contrarellotge de 5 km amb un grup de nou corredors entrenats.

Els grups van completar una prova cognitiva per computadora de 30 minuts que els va posar en un estat de fatiga mental abans de completar l'exercici d'alta intensitat. Els corredors van ser provats amb i sense música motivacional seleccionada per ells mateixos. Els investigadors van ajudar als participants a elegir cançons motivacionals amb un qüestionari previ a la prova que els demanava que qualifiquessin el ritme, l'estil, la melodia, el tempo, el so i el ritme de la música.

Corredor

Durant l'exercici, es van mesurar la freqüència cardíaca i la qualificació de l'esforç percebut en múltiples punts. L'equip va tenir en compte els resultats d'una prova de referència realitzada pels participants que no tenia una prova mentalment exigent per endavant i sense l'ús de música.

Els investigadors van trobar que la capacitat de cursa a intervals entre els entusiastes del fitness mentalment fatigats era moderadament gran amb música que sense música, i era la mateixa que quan els participants no estaven mentalment fatigats. Les actuacions de la prova contrarellotge de 5 km també van mostrar petites millores amb música autoseleccionada davant l'absència de música.

Els investigadors diuen que els efectes positius de la música podrien deure's a una percepció alterada de l'esforç en escoltar melodies. El Dr. Shaun Phillips, de l'Escola d'Educació i Esport Moray House de la Universitat d'Edimburg, afirma que "la fatiga mental és un problema comú per a molts de nosaltres i pot afectar negativament moltes de les nostres activitats diàries, inclòs l'exercici. Per tant, resulta útil trobar maneres eficaces de reduir aquest impacte negatiu".