Milers de persones han celebrat aquest diumenge una protesta no autoritzada a Amsterdam contra les mesures imposades pel govern del país per frenar la pandèmia de la Covid. En aquest país, els casos de positius, amb dades del 13 de gener, freguen els 600 per cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies.

Un periodista de la cadena holandesa Radio News Hub ha explicat que la manifestació ha estat "molt concorreguda" i "s'ha descontrolat". Per això, la policia ha utilitzat cànons d'aigua per dispersar els manifestats. Alguns han caigut a terra. 

Sense mascareta

Els protagonistes de les protestes no portaven mascareta, que no són obligatòries en aquest país. Els manifestants, que tampoc han respectat el distanciament social, han cantat consignes com "Llibertat: atureu aquest setge" o "Què volem? Llibertat!". 

manifestacion holanda anticovid / EFEEls manifestants encerclen una furgoneta de la policia neerlandesa / EFE

un manifestante se increpa en Holanda a un agent / EFEUn manifestant increpa un agent en la manifestació d'Amsterdam / EFE

En un primer moment, a diferència dels seus veïns, els Països Baixos van ser reticents a decretar mesures que propiciessin una retallada de llibertats per frenar la propagació de la Covid-19. Ara bé, amb la segona onada, que va propiciar un increment de casos, el passat 14 de desembre el primer ministre del país, Mark Rutte, va decretar un confinament parcial que incloïa el tancament de guarderies, escoles i instituts, així com de tota l'activitat no essencial, la qual cosa inclou comerços, gimnasos, prostíbuls i museus. A més, aquest 13 de gener, el govern neerlandès va anunciar que confinava totalment el país tres setmanes, és a dir, fins al 9 de febrer.

Això és el que aquest diumenge ha portat a milers de ciutadans d'Amsterdam a concentrar-se a la plaça que està situada just davant de les galeries d'art Rijksmuseum i del museu Van Gogh, malgrat que les autoritats havien denegat la sol·licitud per dur a cap aquesta protesta.

A més, els manifestants s'han negat a abandonar la plaça quan la policia els hi ha demanat alhora que alguns d'ells han tirat focs artificials. De fet, s'han viscut veritables moments de tensió com, per exemple, quan un dels manifestants ha pegat una puntada de peu voladora a un agent.

manifestacion anticovid Amsterdam / EFEUn manifestant dona una puntada de peu voladora a un agent de la policia / EFE

els agents dispersen la manifestación Holanda / EFELa policia dispersa la manifestació d'Amsterdam / EFE

fd46dc62a7c52fa292e928aecdec7fd9b81d72c0 (1)Els agents ataquen els manifestants des dels cavalls, mentre que d'altres policies es protegeixen amb un escut / EFE

"La manifestació prevista a Amsterdam s'ha cancel·lat a causa d'una ordre d'emergència dictada pel municipi", ha explicat el periodista de Radio News Hub a les seves xarxes socials on ha afegit que els concentrats "no s'adherien a les mesures de corona".

Per dispersar els manifestants, a més, alguns dels agents han anat muntant a cavall i han utilitzat porres contra els concentrats, mentre que d'altres policies s'han protegit dels cops amb un escut.