El govern neerlandès ha anunciat que els Països Baixos es confinen totalment tres setmanes més del previst, fins al 9 de febrer, per la situació de la Covid. D'aquesta manera, el país mantindrà tancada tota l'activitat no essencial i les escoles, en un context en el qual s'expandeix la por per la nova soca britànica del coronavirus. A més, l'executiu ha promès nous ajuts financers als sectors més afectats.

"No ens queda més remei que estendre el confinament tres setmanes més, fins al dimarts 9 de febrer", ha anunciat el primer ministre, Mark Rutte, en una roda de premsa a la Haia, en la qual ha parlat d'"impotència i frustració". Els Països Baixos són dels pocs territoris del món que no van confinar els seus ciutadans durant la primera onada, però ara el govern ha pres aquesta decisió després que la Covid es descontrolés des de finals d'estiu a uns nivells molt alarmants.

A més, Rutte ha reconegut que el confinament és "cada vegada més difícil de sostenir", però ha subratllat la necessitat d'estendre el tancament dels Països Baixos perquè els contagis diaris, que comencen a reduir-se lentament, encara continuen sent molt alts.

L'hostaleria i les escoles, tancades

Els cartells de "traspàs" comencen a freqüentar als bars i restaurants del país. Rutte va admetre les dificultats financeres per les quals estan passant molts negocis, en especial del sector de l'hostaleria, tancat des de mitjans d'octubre, o les discoteques, tancades des del març, i va prometre un nou paquet d'ajuts econòmics per als empresaris més afectats pel confinament.

bar paises baixos tancat covinya|cocep - efe

Imatge: EFE

Malgrat els intents de reobrir-los com més aviat millor, les escoles i instituts hauran de continuar tancats almenys fins al 25 de gener. En aquell moment, els nens de Primària podrien tornar amb normalitat a les classes presencials, però, per precaució, els estudiants de Secundària hauran de mantenir una distància interpersonal de metre i mig entre ells i amb els mestres, una mesura que el Govern no havia volgut exigir-los fins ara.

Les dades parlen

L'Institut de Salut Pública (RIVM) ha confirmat avui que veu una disminució en el nombre de contagis reportats per les diferents regions, ja que han passat de 56.440 casos setmanals anunciats dimarts passat a un total de 49.398 en l'última setmana. Això suposa una reducció de gairebé un 1% en els resultats positius de les PCR setmanals, del 13,7% a l'actual 12,8% de positius obtinguts en el total de proves realitzades.

Malgrat això, va ser l'últim país a començar les campanyes de vacunació, el 6 de gener.

La por de la nova soca

El ministre de sanitat, Hugo de Jonge, també va advertir dels perills de la nova soca britànica, que és "molt més contagiosa" i "pot empitjorar la situació molt més ràpid, cosa que cal evitar tant sí com no," tot i que va reconèixer que encara no se sap gaire sobre el funcionament d'aquesta mutació del coronavirus.

Rutte va assegurar que el 2 de febrer es comunicarà si s'aixeca el confinament en el termini previst o si caldrà ampliar el tancament, perquè va recordar que la variant britànica "és un problema nou i no sabem com es desenvoluparà" en les properes setmanes.