La migranya és una cefalea primària que sol aparèixer en la pubertat, afecta principalment el grup entre els 35 i els 45 anys d'edat i és dues vegades més freqüent entre les dones que entre els homes a causa d'influències hormonals. Segons l'OMS, és causada per l'activació d'un mecanisme encefàlic que condueix a l'alliberament de substàncies inflamatòries i causants de dolor al voltant dels nervis i vasos sanguinis del cap.

Sovint dura tota la vida i es caracteritza per episodis recurrents de mals de cap d'intensitat moderada a severa, de vegades pulsatiu, que empitjora amb l'activitat física ordinària i que pot durar des d'algunes hores fins a 2 o 3 dies.

Un nou estudi dut a terme per investigadors de l'Institut Nacional sobre l'Envelliment i la Universitat de Carolina del Nord als Estats Units ha conclòs que una dieta rica en peix gras ajuda a les persones que pateixen migranyes freqüents a reduir la quantitat mensual de mals de cap i la intensitat del dolor en comparació amb els participants amb una dieta més rica en greixos i olis vegetals.

L'estudi

En l'estudi van participar 182 adults amb migranyes freqüents i es va ampliar l'estudi realitzat sobre l'impacte de l'àcid linoleic i el dolor crònic. L'àcid linoleic és un àcid gras poliinsaturat derivat del blat de moro, la soja i altres olis similars, així com d'algunes nous i llavors. Els estudis més petits anteriors de l'equip van explorar si l'àcid linoleic inflamava els teixits i les vies del processament del dolor relacionat amb la migranya al nervi trigemin, el més gran i més complex dels 12 nervis cranials del cos. Van descobrir que una dieta més baixa en àcid linoleic i més alta en nivells d'àcids grassos omega-3 (com els que es troben en el peix i els mariscos) podria alleujar la inflamació d'aquesta via del dolor.

En una intervenció dietètica de 16 setmanes, els participants van ser assignats a l'atzar a un de tres plans de dieta saludable. Tots els participants van rebre grups de menjar que incloïen peix, verdures, hummus, amanides i productes per a l'esmorzar. Un grup va rebre menjars que tenien alts nivells de peix gras o olis de peix gras i àcid linoleic sota. Un segon grup va rebre menjars que tenien alts nivells de peix gras i més àcid linoleic. El tercer grup va rebre menjars amb alt contingut d'àcid linoleic i nivells més baixos de peix gras per imitar la ingesta mitjana d'EE. UU.

Salmón

Durant el període d'intervenció, els participants van registrar la quantitat de dies, la durada i la intensitat de la migranya, juntament amb com els seus mals de cap van afectar la seva capacitat per funcionar en l'estudi, l'escola i en la seva vida social, i amb quina freqüència necessitaven prendre analgèsics. Quan va començar l'estudi, els participants tenien una mitjana de més de 16 dies de mal de cap per mes, més de cinc hores de dolor de migranya per dia de mal de cap i tenien puntuacions inicials que mostraven un impacte sever en la qualitat de vida malgrat utilitzar múltiples medicaments per al mal de cap.

La dieta més baixa en oli vegetal i més alta en peix gras va produir entre un 30% i un 40% de reducció en el total d'hores de mal de cap per dia, hores de mal de cap intens per dia i dies de mal de cap en general per mes en comparació amb el grup de control.

Els peixos grassos més comuns són el salmó, la sardina, l'anxova, el verat, l'areng i la tonyina.