Segon dia de vaga de metges i segon dia de protestes massives a Barcelona per reclamar millores en les condicions laborals i assistencials. La protesta d'avui ha començat a la Plaça Sant Jaume, davant el Palau de la Generalitat, i ha arribat fins al Parlament de Catalunya, on els sanitaris s'han plantat i han llençat a terra bates blanques en senyal de protesta. Tot i que la manifestació ha estat menys nombrosa que la d'ahir, els organitzadors la xifren en més de 5.000 assistents mentre que en la primera jornada de vaga fregaven els 10.000, el secretari general de metges de Catalunya ha assegurat que "ha tornat a ser un èxit de convocatòria". Segons Xavier Lleonart, la imatge del col·lectiu mèdic davant el Parlament un cop acabada la manifestació demostra que el col·lectiu està cohesionat i reivindicatiu: "Necessitem solucions ja, no es poden demorar ni un minut més. El Govern i el Parlament farien bé d'atendre a les nostres reivindicacions", ha reclamat a les portes de la Cambra Catalana. 

metges al parlament / Montse Giralt
Els metges llencen les bates blanques davant el Parlament / Montse Giralt

Des d'un bon començament, la manifestació d'aquest segon dia de vaga de metges ha estat marcada pels retrets al Govern i el Departament de Salut. A partir de les 10 del matí la plaça Sant Jaume s'ha anat omplint de sanitaris que no han parat de cridar consignes contra els membres de l'Executiu: "Aragonès, de quina mútua ets?", "Balcells mou fitxa, al metge no se'l trepitja", han cridat, assenyalant els balcons del Palau de la Generalitat. A més, també han repetit els lemes que ja es van sentir ahir en la manifestació entre el Departament de Salut i l'estació de Sants, com ara "vocació no és explotació" o "a tu també t'afecta". Abans que comencés el recorregut, Xavier Lleonart ja ha pres el megàfon per celebrar que entre els assistents a la vaga hi havia facultatius de totes les disciplines i també de totes les edats, destacant la forta presència de metges residents (MIR). 

"Si tinguessin intel·ligència emocional, els hauríem de fer por"

"Si els que estan aquí dins el Palau de la Generalitat fossin una mica sensibles o tinguessin una mica d'intel·ligència emocional els hi hauria de fer por això. El col·lectiu està ferm i plantat al carrer". Ha assegurat Lleonart, en referència als membres del Govern, abans que el col·lectiu abandonés la plaça Sant Jaume pel carrer de Jaume II i comencés a baixar la Via Laietana. Bona part dels assistents ja havien anat a la manifestació durant la primera jornada de vaga de metges, i han tornat a lluir les mateixes pancartes. Al voltant de les 12 del migdia, els manifestants han començat a entrar dins el Parc de la Ciutadella, plantant-se davant el Parlament de Catalunya. Allà els han sortit a saludar alguns membres d'En Comú Podem i la CUP, com ara Jéssica Albiach o Eulàlia Reguant, i també la vicepresidenta del Parlament, la socialista Assumpta Esparc. Tots ells han conversat amb el comitè de vaga. 


Amb tot, els metges no han parat de cridar "que donin la cara", ja que aquests no eren els polítics que volien veure, sinó el conseller de Salut, Manuel Balells i el president Pere Aragonès. Tal com estava planejat, els metges han llençat a terra, a les portes de la cambra catalana, les seves bates blanques, simbolitzant el seu afartament. Lleonart ha agraït als treballadors la seva força, que ha titllat d'imprescindible per aconseguir les seves reivindicacions. 

El Govern xifra en un 26% el seguiment la vaga de metges

El Departament de Salut ha xifrat en un 26% el seguiment de la segona jornada de vaga per part dels metges als centres sanitaris de Catalunya. Aquesta xifra és molt similar a la del primer dia (25,91%).

 

A la imatge principal, els metges es concentren davant el Palau de la Generalitat, a la Plaça Sant Jaume / Montse Giralt