Des del 27 de desembre del 2020 era obligatori dur mascareta als centres sanitaris. Aquest dimarts, 4 de juliol del 2023, tres anys i mig després, el Consell de Ministres ha posat punt final a l'emergència sanitària per la covid-19 i ha eliminat l'obligatorietat de portar mascareta als centres sanitaris, sociosanitaris i farmàcies. La mesura, molt esperada per la població, entrarà en vigor aquest dimecres o dijous, un cop es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). La retirada de l'obligatorietat té efecte als hospitals, centres de salut, farmàcies, residències, clíniques dentals, centres de reproducció assistida i centres d'atenció especialitzada. Amb tot, el Ministeri de Sanitat, d'acord amb els experts, recorden que les mascaretes continuen essent "recomanables" a aquests llocs i obligatòries encara a les zones hospitalàries amb malalts crítics o immunodeprimits, quiròfans i unitats de cures intensives.

El ministre de Sanitat, José Miñones, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha tingut un record pels milers de persones que han mort víctimes de la covid-19. També ha lloat la tasca de tots els professionals sanitaris que han fet front a la pandèmia. José Miñones ha posat èmfasi en la vacunació, que ha permès que el 93% de la població estigui protegida contra el virus. Un fet, ha afegit, "essencial" perquè aquest dimarts s'hagi pogut aixecar l'obligatorietat de dur la mascareta. El ministre de Sanitat ha recordat que, malgrat que la covid-19 encara segueix vigent, "està controlada" i per això cal "donar per finalitzada la crisi sanitària i totes les mesures extraordinàries que s'han adoptat aquests mesos"."Avui comença la fi de la crisi sanitària ocasionada per la covid", ha indicat.

Acord sobre les mascaretes

La retirada de l'obligatorietat de la mascareta s'ha fet esperar. Els representants de les comunitats autònomes i del govern espanyol van acordar a la reunió del Consell Interterritorial de Salut celebrat el 23 de juny passat aixecar l'obligatorietat de portar mascareta hospitals, centres de salut, farmàcies, residències, clíniques dentals, centres de reproducció assistida i centres d'atenció especialitzades seguint la senda que havien iniciat el febrer passat, quan ja van eliminar també l'obligatorietat al transport públic. La covid ha causat més de 121.800 morts a Espanya, prop de 30.000 a Catalunya.

Espais obligatoris

L'aixecament de la prohibició, però, no afecta de la mateixa manera a la totalitat d'espais en centres sanitaris. L'acord aprovat pel Consell de Ministres subratlla "l'especial vulnerabilitat dels centres sanitaris" i "la necessitat de reforçar l'ús de la màscara en determinats contextos". Es tracta de persones que treballen en unitats de vigilància intensiva i en unitats amb pacients vulnerables; urgències hospitalàries o d'atenció primària, inclosa la sala d'espera; centres residencials de majors i persones amb discapacitat i persones simptomàtiques quan estiguin en espais compartits i professionals que els atenen.

En el cas de les residències de majors i persones amb discapacitat, l'acord insta a prendre "precaucions addicionals en el cas d'aparició de símptomes en treballadors, residents o visitants, per a evitar brots i cuidant el benestar dels majors, tant físic com emocional".