Durant aquest any de pandèmia, l'estrès i l'ansietat han estat de dues condicions que han format part de la vida de moltes persones, en algunes més que d'altres. Per això és important dur a terme en la nostra vida accions que permetin reduir aquests graus d'estrès que tan perjudicials són per a la salut.

Entre els múltiples factors que s'aconsellen a l'hora de reduir l'estrès, un nou estudi de títol Fruit and vegetable intake is inversely associated with perceived stress across the adult lifespan (La ingesta de fruites i verdures s'associa inversament amb l'estrès percebut al llarg de la vida adulta) apunta al qual portar una dieta rica en fruites i verdures s'associa amb una vida més tranquil·la, segons una nova investigació de la Universitat Edith Cowan (ECU).

L'estudi

El treball va examinar el vincle entre la ingesta de fruites i verdures i els nivells d'estrès de més de 8.600 australians d'entre 25 i 91 anys que van participar en l'Estudi Australià de Diabetis, Obesitat i Estil de Vida (AusDiab) del Baker Heart and Diabetes Institute. Els resultats van revelar que les persones que consumien almenys mig quilo de fruites i verdures al dia tenien nivells d'estrès un 10 per cent més baixos que aquells que consumien menys d'un quart de quilo. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana menjar almenys 400 grams de fruites i verdures al dia.

TomàquetsUna ingesta de fruita i verdura adequada redueix considerablement el nivell d'estrès

La investigadora principal, Simone Radavelli-Bagatini del Instituto d'Investigació en Nutrició de l'ECU, ha destacat que l'estudi enforteix el vincle entre les dietes riques en fruites i verdures i el benestar mental. "Descobrim que les persones que consumin més fruites i verdures estan menys estressades que les que ingereixen menys, la qual cosa suggereix que la dieta juga un paper clau en el benestar mental."

Els beneficis d'una dieta saludable són ben coneguts, però durant l'estudi es va calcular que només 1 de cada 2 australians menja les dues porcions recomanades de fruita al dia i menys d'1 de cada 10 ingereix les cinc porcions recomanades de verdures al dia. "Estudis anteriors han demostrat el vincle entre el consum de fruites i verdures i l'estrès en els adults més joves, però aquesta és la primera vegada que veiem resultats similars en adults de totes les edats", afirma Radavelli-Bagatini.

Aliments i estat d'ànim

Radavelli-Bagatini creu que els nutrients clau podrien ser un factor. "Les verdures i fruites contenen nutrients importants com vitamines, minerals, flavonoides i carotenoides que poden reduir la inflamació i l'estrès oxidatiu i, per tant, millorar el benestar mental, assevera.

La inflamació i l'estrès oxidatiu al cos són factors reconeguts que poden conduir a un augment de l'estrès, ansietat i un estat d'ànim més baix. Segons la investigadora, "aquestes troballes fomenten més investigació sobre la dieta i específicament quines fruites i verdures proporcionen els beneficis més importants per a la salut mental".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat