La ciència diu que amb l'arribada de la menopausa, la libido en les dones disminueix i amb ella la freqüència de les seves relacions sexuals. Normalment s'atribueix tot aquest procés al canvi hormonal, que provoca una sèrie de trastorns entre els quals es troben la sequedat vaginal, el dolor durant l'acte sexual o la falta de desig.

Però un nou estudi suggereix que les hormones no són les úniques responsables d'aquesta falta de gana sexual. De la mateixa forma que aquests problemes van tenir incidència en les seves relacions, els problemes de convivència amb les seves parelles van ser igual d'importants. L'equip d'experts que va dur a terme l'estudi, procedents de la Universitat de Pittsburgh als Estats Units, va realitzar una anàlisi entre dones d'al voltant de 60 anys sexualment actives.

Els científics es van trobar que la majoria de les participants va assegurar que el sexe continuava sent una part molt important de les seves vides i que no pensaven renunciar a ell malgrat els contratemps que havia suposat l'avenç dels anys en aquest aspecte de les seves vides.

Dona mitjana edat

Els investigadors afirmen que la conclusió més important d'aquest estudi és desterrar la idea que la baixa libido només té a veure amb les hormones, la qual cosa en certa mesura atribueix el problema a la dona, ja que és una qüestió multifactorial que es deu a causes molt diverses.

Les raons més comunes per a la falta de desig, a més de la falta d'estrògens que provoca la menopausa són les següents.

Disfunció erèctil o ejaculació precoç de la parella

 

Els problemes sexuals de la parella provoquen que les dones experimentin un menor plaer durant l'acte sexual, ja que necessiten més temps per poder excitar-se i divertir-se. La frustració en ocasions fa que es mostrin menys interessades en tenir relacions.

Baixa autoestima

 

La societat en la qual vivim i el culte al cos provoca que algunes dones sentin que la seva imatge corporal no és prou atractiva a causa del pas dels anys i això, segons els psicòlegs, té un impacte considerable en l'interès de les dones cap al sexe.

L'estrès

 

Tant l'estrès de les dones com el de les seves parelles, passa factura en les relacions sexuals. És bastant comú trobar-se una dona de mitjana edat havent de cuidar els seus nets i els seus pares, la qual cosa provoca un nivell d'activitat en la seva vida molt elevat. En l'estudi, moltes dones van assegurar que no tenien relacions sexuals no per falta d'interès, sinó perquè no tenien temps.

Semblant mans

La fatiga i els dolors propis de l'envelliment

 

Tant en homes com en dones, el pas dels anys suposa l'aparició de molèsties en les articulacions i una menor potència física que també té el seu impacte en les relacions. Aquests problemes són en ocasions una trava que provoca la pèrdua d'interès a tenir relacions.

Els metges que han participat en l'estudi, que ha estat publicat a la revista Menopause, asseguren que una parella que es vegi afectada per alguna d'aquestes circumstàncies no ha de descartar una millora en la seva vida sexual, perquè n'existeixen moltes formar de tractar-lo. En aquest sentit, destaquen que és important compartir tots aquests problemes amb el metge d'atenció primària perquè estudiï quina és la millor de les opcions per iniciar un tractament que els porti a gaudir plenament una altra vegada del sexe.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat