Per a algunes persones, menjar verdures és un autèntic suplici perquè no els agrada el seu sabor. Sempre es diu que és qüestió de gustos, però un equip d'experts de la Universitat de Kentucky ha descobert que un gen del nostre cos provoca que els compostos d'algunes verdures tinguin un sabor particularment amarg en alguns individus, per la qual cosa les eviten. Aquestes persones també poden tenir una sensibilitat similar a la xocolata negra, el cafè i la cervesa.

El nou estudi, que es presentarà en les sessions científiques de l'American Heart Association a Filadèlfia, del 16 al 18 de novembre, es basa en alguns estudis previs que ja havien trobat que aquest gen, denominat el gen del sabor, estava associat amb els tipus de verdures que mengen els estudiants universitaris.

Amanida

Es tracta del gen TAS2R38 i totes les persones naixem amb dues còpies del mateix. Aquells que hereten dues còpies d'una variant específica anomenada AVI no són sensibles a l'amargor dels químics presents en les verdures. Però aquells que, altres de la variant AVI, presenten una altra que s'anomena PAV i són especialment sensibles i troben aquests aliments particularment amargs.

L'estudi

Per dur a terme la investigació, els experts van analitzar la possibilitat que aquesta peculiaritat genètica existís en persones amb dos o més factors de risc de malaltia cardiovascular. Durant un període de 3 anys, van realitzar una anàlisi secundària de dades utilitzant una mostra d'un estudi anterior que va investigar les interaccions genètiques en persones amb risc de malaltia cardiovascular. En total, es va analitzar l'alimentació de 175 persones amb una edat de mitjana de 52 anys. Més del 70 per cent eren dones. I van descobrir que les persones amb la forma PAV del gen en tenien més del doble de probabilitats de consumir-ne menys de la meitat de les verdures recomanades.

L'estudi és important perquè pot canviar la forma en què els metges abordin el canvi d'hàbits de vida i la seva dieta per tenir un sistema cardiovascular més saludable. De moment es necessita fer més investigació sobre la millor manera d'encoratjar les persones a menjar les seves verdures. I en el futur, esperen poder utilitzar la informació genètica per determinar quines verdures poden acceptar millor les persones i per descobrir quines espècies són atractives per als superesperadores (aquells amb més sensibilitat al gust).

Cols|Escoles

A més, ja que les fruites i verdures contenen nombrosos fitonutrients i nutrients essencials que poden reduir la inflamació i el mal oxidatiu –dos processos nocius clau relacionats amb malalties cardiovasculars, càncer, diabetis i altres malalties cròniques–, qualsevol aspecte que afecti la ingesta dietètica d'aquests aliments pot influir en el desenvolupament de la malaltia.