La melatonina és una hormona que produeix el nostre organisme i que intervé en la regulació dels cicles circadiaris afavorint la relaxació i la conciliació del son quan arriba la nit. Però a més, en els últims anys, ha adquirit una gran notorietat gràcies a l'increment en el consum de suplements elaborats amb aquesta hormona per part d'aquelles persones que tenen problemes per dormir.

Generalment, la melatonina en forma de suplement se solia prescriure per a aquelles persones que viatjaven molt i patien jet-lag o per als que tenien torns rotatius a la feina. Actualment, el seu ús està cada vegada més estès entre els que presenten problemes per dormir, alguns d'ells a causa que el seu organisme presenta nivells baixos de melatonina durant la nit.

Per què pot passar això? Pot deure's a diversos factors: estrès, l'exposició a massa llum durant la nit (inclosa la llum blava), la falta de llum natural durant el dia, la feina per torns o l'envelliment. Però el fet que s'hagi posat de moda també ha provocat que saltin les alarmes entre alguns especialistes. La melatonina ha de ser un fàrmac prescrit per un metge, que és qui ha de determinar la quantitat que s'ha de prendre i en quins casos és necessària o no.

Persona dormintLa melatonina és un suplement cada vegada més utilitzat per dormir millor, encara que ha de ser prescrit per un metge

Habitualment es pren començant amb una dosi baixa, al voltant de 0,5 o 1 mg mitja hora abans d'anar al llit, i a poc a poc es pot anar augmentant la dosi segons consideri l'especialista. Encara que cal anar amb compte, per la qual cosa s'aconsella prendre la dosi més baixa que ajudi a agafar el son.

L'evidència actual suggereix que els suplements de melatonina són segurs, no són tòxics i no causen addicció. Però és veritat que algunes persones poden experimentar efectes secundaris lleus, com ara marejos, mals de cap o nàusees. A més, una altra de les raons per les quals ha de ser prescrita per un especialista és perquè pot interactuar amb una varietat de medicaments com els somnífers o sedants, els anticoagulants, els anticonvulsius, els antidepressius, els anticonceptius orals, els medicaments per a la diabetis o la pressió arterial i els immunodepressors.

Una de les preocupacions que ha despertat el seu ús era que si es prenia massa melatonina, podia provocar que el cos no la produís de manera natural. Però sembla que els estudis duts a terme fins ara demostren que no afecta la capacitat del cos per produir-la per si sol.

MelatoninaLa ingesta de melatonina no suposa un perill perquè l'organisme deixi de produir-la

Quant al seu ús per part de nens i adolescents, encara s'està investigant la idoneïtat de subministrar-lo segons en quins casos. Els estudis semblen demostrar que els nens que reben melatonina com a tractament a curt termini solen tardar menys a quedar-se adormits, per això s'està analitzant quins efectes tenen en aquells que pateixen trastorns del desenvolupament neurològic, com TEIA i TDAH, però encara els estudis no han estat concloents. En qualsevol cas, mai no s'han d'administrar sense consultar amb el metge.