Les dades epidemiològiques són bones. Malgrat tot, cal seguir tenint cura les restriccions que encara continuen vigents, com la mascareta en interiors o quan hi hagi aglomeracions a l'exterior. La mesura, segons ha donat a entendre la ministra de Sanitat, Carolina Darias, podria seguir vigent fins a la primavera del 2022. En una entrevista a la Ser ha ressaltat que la pandèmia encara no ha acabat.

Amb dades que recull La Vanguardia, a Espanya hi ha prop de 4 milions de persones majors de 12 anys que encara no s'han vacunat i també cal sumar a aquestes dades els menors d'aquesta edat, que encara no tenen vacuna autoritzada per l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès).

Ara, però, arriba l'època de la grip. Un període que podria durar fins al febrer. El Ministeri ja ha dit que té intenció de començar amb la vacunació de la grip durant la segona quinzena del mes d'octubre. Encara no se sap com serà la grip enguany i els experts també alerten que caldrà posar un ull virus sincicial respiratori (VSR), un virus comú d'hivern que pot causar problemes pulmonars, en nens.

Taxa de vacunació disparada en dos dies

De dimarts a dimecres la taxa de vacunació s'ha disparat 10 punts, passant del 77,5% de la població amb pauta completa al 87,4% que es registrava aquest dimecres. Ara bé, la cobertura vacunal va passar de 36.771.680 a 36.802.767. I què ha passat doncs per alterar tant el càlcul? El Ministeri de Sanitat ha canviat la manera de calcular la població vacunada i ara ja no té en compte la població total espanyola sinó la 'població diana', és a dir, els majors de 12 anys, que són els que poden vacunar-se.

D'aquesta manera, tal com recull el 20 Minutos, el Ministeri de Sanitat ha exclòs als menors de 12 anys en la comptabilitat diària. Un fet que provoca reduir el total, i per tant, augmenta el percentatge de cobertura. Les dues taxes, sobre la població total i la diana, ja estaven als informes anteriors. Ara, però, sembla que la prioritat són els majors de 12 anys. Un fet que, és clar, fa créixer la taxa de vacunats. El digital també destaca un fet curiós i és que cap de les dues maneres de comptar els vacunats no coincideix amb la que fa servir la Comissió Europea i tampoc el Centre Europeu per al Control de Malalties (ECDC), que pren de referència la població 'adulta', és a dir, els majors de 18 anys.

Per què puja o baixa l'Rt

L'Rt o índex de contagi de vegades puja o baixa sense cap explicació que sembli lògica. Ara bé, de lògica en té molta. I és que l'indicador és molt sensible a tot el que passa. En aquest sentit, com pot ser que si els indicadors de la covid fa setmanes que estan de baixada, de sobte, l'Rt, pugi?

La resposta és més simple del que sembla. "En el moment que tens una incidència baixa, qualsevol brot ja duplica l'Rt que hi havia la setmana passada. És un indicador que afina molt més. Tots els brots que tenim ara mateix a Catalunya els tenim controlats. Les pujades ara de l'Rt no preocupen perquè no té una explicació fora de la normalitat". D'aquesta manera, el director i coordinador de la unitat de resposta del coronavirus del Departament de Salut, Jacobo Mendioroz, explica en conversa amb ElNacional.cat que ara hi ha pocs casos. "No ens preocupa igual una Rt d'1,5 amb 1.500 casos que un brot que pugui alterar els números d'una setmana a l'altra".

 

 

Imatge principal: una jove va protegida amb una doble mascareta / Unsplash