L'Rt o índex de contagi de vegades puja o baixa sense cap explicació que sembli lògica. Ara bé, de lògica en té molta. I és que l'indicador és molt sensible a tot el que passa. En aquest sentit, com pot ser que si els indicadors de la covid fa setmanes que estan de baixada, de sobte, l'Rt, pugi?

La resposta és més simple del que sembla. "En el moment que tens una incidència baixa, qualsevol brot ja duplica l'Rt que hi havia la setmana passada. És un indicador que afina molt més. Tots els brots que tenim ara mateix a Catalunya els tenim controlats. Les pujades ara de l'Rt no preocupen perquè no té una explicació fora de la normalitat". D'aquesta manera, el director i coordinador de la unitat de resposta del coronavirus del Departament de Salut, Jacobo Mendioroz, explica en conversa amb ElNacional.cat que ara hi ha pocs casos. "No ens preocupa igual una Rt d'1,5 amb 1.500 casos que un brot que pugui alterar els números d'una setmana a l'altra".

Així, constata que augmenta la incidència en algun lloc i puja el risc de rebrot fins que el brot es controli. "La majoria de brots estan identificats i no tenim cap situació descontrolada que ens preocupi".

Hi haurà sisena onada?

"La situació és una mica la que vam tenir l'any passat. Coincideix amb l'activitat normal, l'obertura de les escoles i esperaríem que pugessin els casos a principis d'octubre". Mendioroz destaca, però, que la incidència ara és molt baixa, tot i les oscil·lacions que es produeixen.

jacobo mendioroz acn

Jacobo Mendioroz / ACN

En aquest sentit el metge destaca que "ens posem en les pitjors situacions" per preveure el que vindrà. "Hem analitzat les zones més afectades de la segona onada, la incidència acumulada... per veure on hi podria haver més risc i cobertura vacunal". A més, també ha remarcat que el sistema de vigilància està a punt per atendre possibles cases. "Ara mateix està sobredimensionat perquè tenim pocs casos, però està preparat per controlar els brots que puguin aparèixer i totes les zones poden donar problemes i podrem actuar ràpidament". 

Tot i el possible escenari, Mendioroz diu que encara és aviat per saber si tindrem sisena onada o no i que si en tenim "ha canviat molt amb la vacunació". De fet, ressalta que "la vacuna influeix en els ingressos i les UCI, té una repercussió important". Hi ha expectació. "Encara és aviat per dir que no en tindrem, fins a mitjans d'octubre o finals no podrem cantar victòria. L'any passat l'onada va començar el 7 o 8 d'octubre. Tenim un relatiu optimisme". Ara bé, sí que és cert, recorda, que l'any passat va canviar alguna cosa perquè les onades es van produir arreu d'Europa".

Què caldrà vigilar més

Mendioroz també destaca que aquest hivern s'haurà de vigilar amb els casos de la grip i també els de virus sincicial respiratori (VSR), un virus comú d'hivern que pot causar problemes pulmonars, en nens.

El coronavirus podria ser que hagués arribat per quedar-se, però també podria ser que acabés desapareixent com ho va fer la grip espanyola. El que sí que és força probable és que amb una taxa de vacunació elevada i dosis de reforç no doni massa més problemes que una grip comuna. Tot i els indicis i les especulacions, caldrà esperar per treure'n l'entrellat. 

 

 

Imatge principal: cèl·lules del SARS-CoV-2 / Flickr Niaid