Les Balears se sumen a tots els territoris que estan fent passos enrere en la desescalada i torna a imposar l'obligatorietat de dur la mascareta a l'aire lliure. Tot just fa un mes que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que la mascareta en espais exteriors deixaria de ser obligatòria, però l'augment de contagis a causa de la covid ha fet que el govern Balear decideixi recuperar-la.

La mesura presa pel govern de les illes s'haurà de portar aquesta tarda a la taula de diàleg social i previsiblement entrarà en vigor amb l'actualització de les restriccions a partir del cap de setmana.

El portaveu del govern, Iago Negueruela, ha explicat aquest dilluns al matí que l'executiu proposarà als agents socials "contundència" contra els excessos i un major control dels espais públics on s'estan registrant els contagis.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern, Negueruela no ha avançat quines mesures per frenar l'escalada de casos presentarà a la taula de diàleg social, però poc després s'ha sabut que una de les propostes serà el retorn de la mascareta.

De la mateixa manera, el portaveu ha negat que les mesures que s'acordin aquest dilluns i que s'aprovin demà dimarts en un nou Consell de Govern "arribin tard" admetent que l'increment de contagis és preocupant tot i que la situació sanitària "segueixi controlada".

La covid a les Balears

Segons les darreres dades, les Balears han sumat en 24 hores 630 contagis més per covid-19, mentre que el nombre de casos atesos pels hospitals se situa en 161, 16 més que el dia anterior. Les dades difoses per la conselleria de Salut d'aquest diumenge, mostren que el nombre de defuncions es manté en 846 i que a les plantes dels hospitals hi ha 133 pacients que estan sent tractats, 16 més que el dia anterior, i 29 a les UCI.

Per illes, s'han registrat 395 nous casos a Mallorca, on hi ha 94 pacients a planta i 18 a la UCI, a Menorca s'han declarat 84 contagis més, amb 16 malalts a planta i 5 a la UCI, i a Eivissa hi ha 151 nous infectats, 22 pacients a planta i 6 a la UCI. A Formentera no s'han comptabilitzat nous casos i no hi ha cap ingressat.

Tot i això, el procés de vacunació avança a les Balears: el 52,7% de la població (546.237 persones) ja han rebut la pauta completa per immunitzar-se i el 66,3% (686.614), ja té la primera dosi.

Fa 15 dies, el Govern de la Generalitat de Catalunya va anunciar que demanaria a l'executiu espanyol que l'element d'autoprotecció torni a ser obligatori al nostre país. Així ho va assegurar la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu: "Toca tirar enrere", va dir.

 

Foto principal: Un grup de persones passeja pel carrer amb la mascareta posada / Europa Press