La Marea Blanca de Catalunya ha volgut mostrar aquest dilluns el seu suport a la vaga dels MIR convocada per als propers tres dies i convida la ciutadania a fer costat aquests treballadors. En un comunicat, el moviment aposta per la unitat d'acció per millorar les condicions de tots els professionals.

"Entenem que només des de la col·laboració de treballadors i ciutadania units en els objectius i reivindicacions es podran millorar tant les condicions laborals com arribar a un veritable servei de salut públic sense exclusions de cap mena", defensa la Marea Blanca.

Uns 3.500 metges interns residents (MIR) dels hospitals i centres d'atenció primària de Catalunya estan cridats a la vaga per reclamar millores formatives, laborals i retributives. El col·lectiu té el suport del sindicat Metges de Catalunya, que és qui ha convocat la vaga.

Les reunions de l'última setmana amb l'Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals han acabat sense acord entre les parts, de manera que el sindicat manté l'aturada -i és molt poc probable a hores d'ara que arribin a algun pacte abans de dilluns-.

El comitè de vaga ha preparat mobilitzacions, com una concentració davant el Departament de Salut, i el seu portaveu, Àlex Mayer, creu que el seguiment de la vaga pot ser massiu.

Condicions precàries

Els metges residents denuncien unes condicions "precàries" que s'han "agreujat" amb la crisi de la Covid-19 i reclamen millores en tres blocs, formació, condicions laborals i retribucions. Pel que fa al primer bloc, demanen que se'ls garanteixi que el 15% de la jornada ordinària es destina a la formació i que es reservin 10 dies anuals com a mínim per participar en actes formatius.

En aquest sentit, recorden que la prioritat del sistema MIR és la formació especialitzada dels facultatius i no la dotació de personal als centres de salut. També exigeixen una correcta supervisió de la seva feina i garantir les rotacions.