La Marató de Donants de Sang de Catalunya ha arribat a l'equador i ha superat les 5.000 donacions, segons els responsables de la iniciativa. L'arribada del temporal Filomena ha coincidit amb l'inici de la marató i ha fet que molts donants no puguin anar als hospitals o a les campanyes programades.

Tot i això, la campanya més gran de l'any continua fins al divendres dia 15 de gener, als principals hospitals i a la resta de campanyes programades a municipis d'arreu de Catalunya. Segons xifres del Banc de Sang i Teixits, les reserves de sang han pujat de 5 a 6 dies, però l'entitat recorda que el nivell òptim és de reserves per 10 dies. Al web donarsang.gencat.cat encara hi ha disponibles més de 1.000 places per donar sang.

El punt de captació del Portal de l'Eixample ha recollit 622 bosses de sang, per 559 l'Hospital Clínic i 452 l'Hospital de Sant Pau. Per darrere, l'Hospital Joan XXIII de Tarragona n'ha aconseguit 294, la Vall d'Hebron 285, la Mútua de Terrassa 284, el Germans Trias i Pujol 259 i el Josep Trueta de Girona 244.

A més, l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida ha recollit en els cinc primers dies de marató 213 bosses de sang, l'hospital de Bellvitge 206, l'Hospital Sant Joan de Reu 74 i la Fundació Althaia de Manresa 58. Les campanyes mòbils han aconseguit 1.774 donacions.

L'objectiu

La Marató de Donants de Sang de Catalunya va arrencar el divendres 8 de gener amb l'objectiu d'aconseguir més de 10.000 donacions en una setmana. Així, entre el 8 i el 15 de gener s'espera arribar als nivells òptims de reserves després del Nadal, quan les donacions han baixat un 25%.

Alba vergés donant sang ACN

La consellera Alba Vergés inaugurant la Marató de donacions de sang / ACN

Durant aquests dies es podrà donar sang als principals hospitals catalans i en diferents punts de donació en pobles i ciutats. En tots els casos cal reservar hora. La consellera de Salut, Alba Vergés, va inaugurar la marató amb la posada en marxa del marcador situat en un espai de l'Eixample habilitat com a punt de donacions. Vergés va animar a les persones que no ho han fet mai a atrevir-se: "És senzill i ajuda molt".

La consellera va afirmar que els mesos de gener sempre són complicats quant a reserves de sang i per això va demanar contribuir per tenir el subministrament necessari perquè el sistema de salut funcioni en un moment difícil.

En els darrers mesos, per exemple, s'han recuperat moltes intervencions i tractaments ajornats per la pandèmia, fet que suposa una alta necessitat de sang als hospitals, superior a la demanda d'altres anys.