La Marató de Donants que el Banc de Sang i Teixits (BST) ha organitzat de cara als dies 8 al 15 de gener s’ha marcat com a objectiu arribar a les 10.000 donacions, amb l’afegit que esperen que unes 2.000 siguin de persones que donin sang per primer cop. Així ho ha anunciat Francesc Gòdia, president del BST, en una roda de premsa a l’Ajuntament de Barcelona en companyia de l’alcaldessa, Ada Colau, i on també hi han participat telemàticament l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el de Tarragona, Pau Ricomà; i el de Lleida, Miquel Pueyo.

Gòdia ha assenyalat que la necessitat de la Marató rau en la doble complexitat del moment, que comporta una situació de reserves baixa, d'una banda perquè durant l'època nadalenca sempre baixen les donacions i, de l'altra, perquè la sisena onada de la pandèmia també les fa baixar i està causant anul·lacions de donació per part de persones positives de covid-19 o que bé són contacte estret.

 

Amb D de donant

Enguany el lema de la Marató és 'Suma't a la generació D (de donants)', i té com a un dels objectius la incorporació de més primers donants i especialment entre la gent jove. "Les generacions venen marcades per l'any de naixement. La #GeneracióD no: tu tries si vols formar-ne part", apunta la campanya, que ha volgut donar una distinció lúdica inspirada en la NBA amb dues insígnies específiques, la de 'rookie' per als que donen sang per primera vegada i la de 'legend' pels que han donat més de 50 vegades.

"Cada any tenim una quantitat important de donants que deixen de ser-ho per edat o malaltia i queda compensat pels nous donants que es van incorporant. Ens interessa millorar aquesta dinàmica i per això és important que la gent jove s'incorpori", ha afirmat Gòdia.

El president del BST ha assenyalat que per tenir seguretat davant de qualsevol sol·licitud per parts dels hospitals tenen habitualment prop de 10.000 unitats a les reserves. Actualment, ha dit, n'hi ha prop de la meitat i per això es fa una crida a donar.

Cal reservar hora

Per participar en la Marató de Donants caldrà fer reserva amb cita prèvia, com a mesura de prevenció de la covid. A banda dels hospitals on habitualment ja compten amb presència, també hi haurà una vintena de punts mòbils repartits per la geografia catalana i d'altres especials, com ara un punt de donació a l'edifici històric de la UB, a la plaça Universitat de Barcelona.

A més, es demana a aquelles persones que siguin positives en covid-19 que esperin almenys un mes per fer la donació, però el BST ha recordat que no passa res si es dona sang sense saber si s’és positiu o no, ja que no hi ha risc de transmissió del virus a través de la sang.