Les mamografies utilitzen la tècnica dels rajos X de baixa energia per analitzar el teixit mamari i trobar qualsevol tipus d'anormalitat que pugui ser signe de càncer. A partir dels 45-50 anys és una prova que les dones s'han de realitzar amb freqüència per determinar la possibilitat de tenir càncer de mama.

Però ara, un nou estudi realitzat a la Universitat de Califòrnia a San Diego, ha demostrat que la calcificació arterial del pit –una circumstància que es pot comprovar a través de les mamografies– sovint s'associa amb calci a les artèries coronàries, una acumulació perillosa que es produeix particularment en les dones. I el calci a les artèries coronàries és una dada important per predir malalties cardiovasculars.

Tors

Els metges, generalment han utilitzat tomografies computades per analitzar la calcificació arterial, però aquesta nova investigació conclou que existeix la possibilitat de fer-ho amb la mamografia. A causa de l'àmplia difusió del programa de càncer de mama als països occidentals, seria una manera molt adequada de realitzar, així mateix, una tasca de prevenció important per al cas de les patologies cardíaques.

La investigació

En el seu estudi, els investigadors van analitzar les dades dels registres mèdics de 278 participants femenines amb una edat mitjana d'aproximadament 61 anys entre els anys 2006 i 2016. Totes elles s'havien sotmès a una mamografia i a una tomografia computada coronària el mateix any.

Els investigadors van observar que fins a 90 participants (32%) tenien calcificació arterial del pit, mentre que 19 d'elles (7%) tenien insuficiència cardíaca. Després d'ajustar la seva anàlisi per factors com l'edat, la diabetis, la pressió arterial alta i els factors de risc d'insuficiència cardíaca, els investigadors van descobrir que les participants femenines amb calcificació arterial mamària tenien 2,2 vegades més probabilitats de tenir o desenvolupar insuficiència cardíaca, en comparació amb aquells sense acumulacions de calci.

La insuficiència cardíaca en les dones té causes lleugerament diferents de la que es produeix en els homes, i es desenvolupa de diferents maneres. Les dones la solen desenvolupar més tard i tendeixen a experimentar més símptomes clínics. En comparació amb els homes, tenen músculs cardíacs més rígids però mantenen una capacitat normal de bombatge de sang. Per això és tan important prevenir el seu desenvolupament, identificar les persones en risc i aplicar estratègies apropiades de medicació així com la prescripció dels fàrmacs necessaris.

Mamografía

Sobre aquesta base, els experts ara continuen investigant sobre això, mentre que han aconsellat els professionals de la salut que comencin a incloure més informació sobre els riscos per a la salut del cor als informes per a dones les mamografies de les quals revelen acumulació de calci arterial.